10 entry daha
  • yıl 2002, yer (sanırım) boğaziçi üniversitesi, mehmet ali birand'ın gençlerle üniversite anfilerinde gerçekleştirdiği dönemin bir programı..

    konuk ise sanırım o zamanlar hapisten yeni çıkmış istanbul eski bşb başkanı r. tayyip erdoğan. yeni bir parti kurmuş adam. ve kamuoyunda partisinin ilk seçimde kesinlikle birinci geleceği söyleniyor. mali birand da o sebeple bu ünlü genç siyasetçiyi çok çetin ve pek kültürlü öğrencilerle çarpışmaya çağırmış programda.

    erdoğan'ın ne kadar mürteci olduğu sorgulama soruları vs.. derken kozmopolit ve derin bilgi dağarcığına sahip bir hanım kızımız mikrofonu eline alıp erdoğan'a bir soru sormak istedi. kız başladı ama erdoğan hiç bir şey anlamadı. zira kızımız oxfurt dolaylarından mı kembriç yörelerinden mi çözemediğim buckingham saraylısı ingilizcesi ile soruyordu soruyu. bu cahal anadolu siyasetçisi de haliyle soruyu anlayamadı. aslında kızımız şunu soruyordu-sorguluyordu:

    "peki, öküz anadolulu, cahil, sağ siyasetçi tayyip başgan, -aslında benim engin bilgi birikiminle kazanamayacağını biliyom da (en az daha sonra bünyemizden çıkacak olan engin bilgi birikimine sahip akademisyenimiz koray çalışkan kişisi kadar), hadi diyelim arkamda halk desteği var diyorsun. birileri senin iktidar olabileceğin gazlaması yapıyor ve diyelim ki kazandın. türkiye önümüzdeki süreçte avrupa birliği görüşmelerine başlayacak ve sürekli yabancı konuklarla muhatap olmaya başlayacaksın. o zaman o avrupalı, amarikanyalı pek üstün efendilerimizle nece konuşacaksın?"

    bu soruyu, mali abi bile uzun yıllara dayanan brüksel yabancı dil deneyimine rağmen zar sor anlayabilip erdoğan'a yöneltti. erdoğan'ın cevabı ise tek kelime ile oldu:

    türkçe!

    işte adam bu 14 yıldır, gavur soyundan-insan soyuna her adem oğluyla türkçe konuştu. kendi kalbi ve zihniyle, kıvırmadan, sahtekarlık etmeden, iki yüzlü davranmadan veya komplekse girmeden, izzetli ve vakur bir türk temsilcisi olarak bu heyetlerin hepsiyle türkçe diyalog kurdu. ve tüm dünya şu an onu gayet iyi bir şekilde tanıdı ve tanıyor. fakat 15 sene önce yola çıktığında dünyanın kodoman pek çok siyasisi şu an ayakta değil. karşısında diklenen onlarca politikacı yerle yeksan oldu. onun kendi diliyle harbici ve sahici sözleri karşısında türk'ün ve türkçe'nin dünya siyaset dilindeki önemini çok net öğrendiler.

    beyler ve dahi bayanlar!
    dünya tarihinin bir siyaset dili olacaksa, o dil türkçedir!
    bir başkenti olacaksa o da istanbuldur.

    bilim, sanat, felsefe, edebiyat, din konusunda pek çok dünya dili olabilir ama bu dünya türkçe yönetilmelidir ve türkçe yönetilirse adam gibi bir yere dönüşebilir...

    bunu söyleyen kişi bir türk milliyetçisi yahut kendisini bold karakterle türk olarak tanımlayan bir insan bile değildir fakat gerçek budur!

    mühendisliğin, makineciliğin bir dili olacaksa o almancadır, tekniğin dili olacaksa bu japonca olabilir, batı edebiyatının dili fransızca olabilir, dünya müziğinin dili ingilizce, dinin, islamın dili olacaksa arapça olmalıdır.
    dünya siyasetinin dili de türkçe olursa dünya ihya olur, bağı bahçesi şad olur...

    14 yıl geçti, bu kendisini kültürlü sanan kızcağız bile belki akıllandı, ıslah oldu ama belli ki hala bu adamın nece konuştuğunu öğrenemeyen andavallar akıllanamadı bu memlekette.

    işin garip tarafı, bunların bi tarafına dert oluyor ama adam elbetteki şu an temel iletişimlerini kuracak kadar bir ingilizce bilgisine sahip. fakat onun dünya siyasetinde bıraktığı ize yetişecek ingilizce seviyesi için zaten iyi düzeyde bir yabancı dil bile kafi değildir. bu denli önemli ve çetrefilli konuları konuşabilecek ingilizce zaten tercüman gerektirir. fakat bu tip küçümsemeleri yapan angutların bazısı o kadar komik oluyor ki, telefonda yahut bir pc ekranında rasladığı "kankel(!)" terimini bile çok derin bir ingilizce bilgisi ile bilinecek konu sanıyor. bazı angutların kendileri iki kelime dil bilmiyor ama aynaya bile bakmadan, adam için dalga dümen geçilecek bir konu gördüm mü hemen oraya damlıyor, "herife bak la. ne cahal, daha ingilizce bilene bilmiyüür" diye kafa bulmaya kalkıyor.

    ben senin...

    edit: @sayin basbakanim al ben bir esnafim ; sağ olsun bahsettiğim konuyla ilgili video linkini özelden yolladı:
    https://www.youtube.com/watch?v=kanqslsqeye
46 entry daha
hesabın var mı? giriş yap