6 entry daha
  • doların artması henüz hane halkına yansımadı, ama ancak şimdilik böyle. çünkü türkiyede satılan her şey türk lirası ile satılıyor ve mevcut stoklardan satılıyor. dolarsa bir maliyet unsuru ve buradan sonraki ürünlerin fiyatını yükseltecek. mesela zincir elektronik mağazalarından açıklamalar yapılmış. elektronik eşyalarda dolar sebebiyle %10 civarında zam geliyormuş ve şu an eldekiler satılıyormuş. işte her şey böyle olacak.

    http://www.hurriyet.com.tr/…10-zam-geliyor-40281693

    önce elektronik eşyalar zamlanacak. sonra ithal diğer mallar ve ithal ara mallarla üretilen yerli her türlü mal. muhtemelen sadece iç anadolu buğdayından yapılan ekmeğin fiyatı değişmez.

    öte yandan bunlar arttıkça ikincil etkiler gelişecek. bu fiyat artışları piyasaya yansımaya başlayınca dün 1 maaşa televizyon alabilen arkadaş bugün 1.2 maaşa alacak aynı televizyonu alacak. bu sefer o da gidip maaşına zam isteyecek. her ne üreten firmada çalışıyorsa o malın fiyatı o maaş artışıyla ikincil etkilerle artacak. bu böyle küçüle küçüle gidecek. tabii dünya yerinde durmayacak, fed faiz arttırmaya, bizimkiler azaltmaya devam edecek.

    tabii herkes istediği maaş zammını alamayacak, hatta çoğumuz alamayacağız ve fakirleşeceğiz. bazılarımıza firmamız artık ödeme yapamaz hale gelecek, satışlar düşecek. ve işten çıkarılacağız. bazı firmalar zor duruma düşecek. hükümete yakınların borçlarını kamu bankaları devralacak, diğerleri batacak.

    yavaş yavaş olacak hepsi.
4 entry daha
hesabın var mı? giriş yap