44 entry daha
  • uzaydan çekilen fotoğraflara veya geminin direklerine bakılarak kanıtlayabilme dışında, kendi kendinize bir kaç deney yaparak yuvarlak olduğunu kanıtlayabilirsiniz. bir kaçını örnekleyeyim:

    1- değişen takımyıldızlar.
    eğer dünya düz olsaydı dünyanın her yerinden her zaman aynı takımyıldızlar gözükürdü. 88 adet tanımlanmış takımyıldızı var ve dünyada ki konumuzun farklılığına göre bazılarını görür bazılarını göremezsiniz. aristotle (mö 384 -322) mısır'dan kuzeye doğru gidildiğinde mısır'da görünüp kıbrıs'ta görünmeyen takımyıldızları farkederek dünyanın yuvarlak olduğunu söylemiştir.
    yuvarlak olursa: http://i.hizliresim.com/8py3mk.jpg
    düz olursa: http://i.hizliresim.com/r1nr5r.jpg

    2- çubuk gölgeleri.
    yere çubuk dikerseniz gündüz gölgesi oluşur ve zamanla gölge yer değiştirir. güneş saatleri böyle çalışır. eğer dünya düz olsaydı farklı yerdeki aynı iki çubuk aynı büyüklükte gölge oluştururdu. lakin öyle olmuyor o işler işte. eratostenes (mö 276-193) bu yöntemle dünyanın çevresini hesaplamıştır. çevre hani dairede olan çevre.

    3- yükseğe çıktıkça daha uzağı görmek
    dünya düz olsaydı eğer uygun görüş şartlarında en uzağı görebilirdiniz. düz olmadığı için uzaklık görüşümüz limitli canım. düzken yükseğe çıksan da aynı olurdu. fakat yuvarlak olduğu için yüksek daha uzağı görmeni sağlar.
    düz: http://i.hizliresim.com/yn097n.jpg
    yuvarlak: http://i.hizliresim.com/6rjgal.jpg

    4- uçak örneği zaten verilmiş üst entry'lerde. düz olsaydı öyle dümdük giderdiniz ama kavisli gidiyor, neden acaba?

    5- diğer gezegenlerin gözlemleri.
    hadi bizi kandırdılar uzaydan dünya çektim nasıl çıkmış falan diye. al basit bir teleskop jüpiter'e, satürn'e, mars'a bak. bulamadın mı? ay'a bak bakalım. onlar yuvarlak biz düz he mi? oldu.

    6- zaman farkları diye bir şey olması.
    ülkemiz niye +3'de kaldı diye soruyoruz bu günlerde. öncesinde 1 saat ileri 1 saat geri alıyorduk. canımız sıkılıyordu herhalde zira dünya düz olduğuna göre neymiş baba greenwich mean time hah ayarla ona. ya bsg.

    7- kütle çekim merkezi
    "biz burada ayakta durabilirken avustralyalılar nasıl duruyorlar? düşmüyorlar mı?"

    umut sarıkaya'nın bir karikatürü ile sizleri başbaşa bırakıyorum: http://i.hizliresim.com/n4lazy.jpg
76 entry daha
hesabın var mı? giriş yap