42 entry daha
  • filmden cok kizgin/uzgun/dagilmis bir sekilde ciktim (hincal uluc tarzi giris cumlesi). zor bela ikna edilip ask filmi denilerek iceri itilmis biri olarak (bu bolum de hincal uluc taklidi), insani ask'tan soguttugu icin tamamiyla genel konseptle alakali olan bir dagilmislikti bu. oyle ki, sonrasinda canim hic konusmak istemedi film hakkinda; tartismalara bile girmedim. benim icin sozluk formatinda tam bir sikerim boyle askin izdirabini filmiydi.

    ama sonra uzerinde dusununce, kendimle karsilastirinca hayran oldum senaryonun durustlugune. hakkatten takdir edilesi bi durustluk bu, gormek lazim. yine de biraz hazirlikli olmakta fayda var izlemeden once. yoksa ilk zamanlar kurtulamiyosunuz filmin olumsuz etkisinden.

    --- spoiler ---

    bi cok sahnenin iyice irdelenmesi gerekiyor. insanoglunun gercegi ogrenme, gercek karsisinda durma cabasini cok guzel anlatan bi bolum olarak, larry (clive owen) ile anna (julia roberts) arasindaki o aldatma/aldatilma muhabbeti ornek verilebilir misal. ozellikle larry'nin o kadar kavganin ardindan anna'ya -butun hikayeyi (nerelerde sevistiklerinden, en son ne zaman yaptiklarina; kac kez orgazm olduguna kadar herseyi) ogrendikten sonra- "that is the spirit. thank you for your honesty. now, fuck off and die" dedigi an. bu ne guzel bir diyalogdur insanoglunun gercek arayisini gosteren, aci cekmeyi sevdigini insanin gozune sokan, aci cekerek unutmayi herkesin ne kadar benimsedigini ortaya koyan.

    gercek hayatla tek farki: bu arayis cogu zaman insanin kendi ic sorgulamalarinda "ya, kesin surda da sevismislerdir. kesin benden iyi yapiyo bu isi bu eleman. simdi bahse girerim yine yataktadirlar" seklinde olurken; burda -kisiyi ozendiren bi cesurlukla- ilk elden butun olan biteni ogrenip, tek bi sokla aci cekme suresini azaltma yoluna gidiyo larry. ben yapamam. ama yapilmasi lazim. kesinlikle

    ***

    baska bi ornek alice (natalie portman - yeri gelmisken, ne guzel bi kadindir bu ya. ozellikle o film basindaki kisa, kizil saclariyla.) ve dan (jude law) arasindaki ilginc diyalog.
    alice: i am waiting for you!
    dan: to do what?
    alice: leave me...
    buyrun iste. var mi boyle bisey. "biz bittik. hadi sen de itiraf et de dagilalim artik." super.

    ***

    tabi ki tek verilen boyle karamsarliklar degil filmde. dedigim gibi "ask"i anlatan bi film; ve belli bi capta, olabildigince objektif olmaya calismis. dolayisiyla umut da var icinde. hem de en olmadik yerlerde (ama aslinda en olmasi gereken yerlerde. umut bu degil midir zaten? olmasi gereken.) dan, filmde, cok guzel gosteriyor askta umudun yerini.
    dan: just tell me you are not in love with me.
    anna: i a-m n-o-t i-n l-o-v-e w-i-t-h y-o-u...
    dan: you just lied!
    cok guzel ya.

    --- spoiler ---

    varoluscu mu degil mi bilemem ama; ask'in gercekci bi oykusunu, size birseyler katacak bi oykusunu dinlemek istiyorsaniz bu aralar, mutlaka gormelisiniz (burasi ise hincal uluc tadinda reklam yapma kismi).
583 entry daha
hesabın var mı? giriş yap