53 entry daha
  • "there are two elements of the constitution:" wrote walter bagehot in 1867.
    "the efficient and the dignified."
    which is the monarch? your royal highness?

    - the dignified?

    - very good.
    the efficient has the power to make and execute policy and is answerable to the electorate.
    what touches all should be approved by all.
    the dignified gives significance and legitimacy to the efficient and is answerable only?

    - to god.

    kraliçe elizabeth'in çocuk yaşta üniversite dekanından aldığı derslerden birinde geçen bu diyalog, ingiliz kraliyet sisteminin özeti gibidir. sırf asil kandan olduğu için sadece tanrıya hesap verecek olan "the dignified"'ın, fen bilimleri, politika, savaş stratejileri vb. herhangi bir konuda bilgi sahibi olmasına gerek yoktur. onun eğitimini alması gereken yegane konular anayasal hukuk ve saray kurallarıdır. takip etmesi ve hakkında karar vermesi gereken tek kişi de başbakan (ve doğal olarak hükümeti)'dır.

    bu gerçekliği kapak gibi yüzümüze vuran bu bölüm (sanıyorum 6. bölümdü), hepsi birbirinden muhteşem yazılmış - çekilmiş - oynanmış 10 bölüm arasında beni en çok etkileyen bölüm oldu. bir kaç defa izledim aynı bölümü. saray mekanizmasının ve monarşinin ne anlama geldiğini tam olarak anladım bu bölüm sayesinde.

    yüzyıllardır gelen alışkanlıkların saray'a aslında nasıl da korkunç tecrübeler sonucunda yerleştiğini dehşetle fark ediyorsunuz dizi boyunca. "ben genç ve kadın bir hükümdarım, teknoloji falan da ilerliyor, bundan sonra bazı şeyleri değiştireceğim" yaklaşımı, elizabeth'e verdiği gibi izleyiciye de heyecan veriyor. siz de aslında "evet abi artık onu da değiştirsinler bi zahmet" diyorsunuz.. ancak olaylar öyle bir gelişiyor ki, "bi dakka bi dakka, bu böyle olmamalı, bunun sonu şöyle kötü olabilir" kararına kendi kendinize varır oluyorsunuz, kendinize bile şaşırarak.

    izleyin efendim bu diziyi, aldığı ödülleri sonuna kadar hak ediyor. hatta winston churchill karakterini canlandıran john lithgow'un da ödülü hak ettiğine inanıyorum.
1510 entry daha
hesabın var mı? giriş yap