2 entry daha
  • kanunlardaki, (eski-yeni tck) "madde-i mahsusa" ,"somut olay veya olgu" yakıştırması şeklindeki ibarelerden anlaşılacak husus şudur :

    yakıştırılan olayın uydurma veya gerçek olması önemli değildir.ancak,olayın ,(küçük düşürmeye) elverişli ve imkânsız olmaması gerekir.örneğin "sen mars'ta genelev patronluğu yapıyorsun" sözünde imkansızlık olduğu için hakaret suçunun unsuru yoktur.

    yine bilgi vermek,anlatmak (hikaye etmek) şaka yapmak,eleştirmek yanında "cevap verme"de de ölçülü olmak gerekir.bu konu daha çok savunmaya yönelik olduğundan (ispat hakkı,karşılıklı hakaret vs) incelenme dışında tutulmuştur.

    madde başlığı dikkate alındığında ,kavramlar ceza kanunları açısından ele alınmıştır.tazminat hukuku açısından bir değerlendirme yapılmamıştır.kaldı ki "kişilik haklarına saldırı" nedeniyle açılan tazminat davalarında,hukuk hakimi ceza mahkemesinin kararları ile bağlı değildir.

    yargıtay kararlarına göre bazı hakaret ve sövme suçlarına örnekler :
    pezevenk ,sövmedir
    "kocam sana yetmiyor,donunu kocamın başına attın" sözü hakarettir.
    "sen oğluna karılık yapıyorsun" sözü hakarettir.
    "bizim paramızı ve altınlarımızı çaldı" sözü hakarettir.
    "seni koacama s.k.ettiririm" sözü sövmedir.
    gözlüklü olan birisini anlatmak için "dört gözlü" demek hakaret ve sövme suçunu oluşturmaz.
    "hayvan herif,namussuz herif" sözlerine muhatap olan birinin " bu sözü aynen sana iade ediyorum" demesi hakaret ve sövme olmaz.
    "senin karını kocama alacağım" diyen birine tenasül uzvunu göstermek sövmedir.
    tartışma sırasında "ulan" sözünü sarfetmek sövme sayılmıştır.
    "şirketin hukuk müşaviri bir avukattır.ama,(............) avukat olamamıştır.ona yeniden hukuk tahsili yapmasını ve hukuk kitaplarını okumasını tavsiye ederim" sözleri hakarettir.
13 entry daha
hesabın var mı? giriş yap