• fissür nedir?

    anüs cildinde bir yırtık veya çatlak oluşması halidir.

    fissür sebepleri?

    sert dışkılama, düzensiz dışkılama alışkanlığı, şiddetli ishal ve inflamatuar barsak hastalıklarıdır.

    hangi şikayetlere yol açar?

    dışkılama sırasında başlayan ve bir süre devam edip geçen şiddetli ağrı tipiktir. tuvalet kağıdına bulaşan tarzda kanama olabilir.

    fissüre ait şikayetler üç haftadan fazla devam ediyorsa kronik fissür olarak adlandırılır. burada anüs cildindeki yırtık iyileşmemiştir. yırtık çevresinde hafif iltihabi değişiklikler olmuş ve ödem gelişmiştir. buna bağlı olarak taharetlenme sırasında ödemli (şiş) bir cilt parçası (nöbetçi meme) hissedilir. genellikle bu hastalar tarafından hemoroid zannedilir. bu dönemde gelmiş hastalarda tıbbi tedavinin başarılı olma şansı daha az olmakla beraber doğru yaklaşımla herhangi bir cerrahi girişime gerek kalmadan iyileşme sağlanır.

    tedavi?

    % 70’i doğru tedavi ile iyileşir. posadan zengin beslenme, dışkılama alışkanlığının düzene konulması, lokal uygulanan kremler, ılık-sıcak suya oturma banyoları ile başlangıç halindeki (akut) fissür tedavi edilir.

    cerrahi tedavi?

    uygun tıbbi tedavi ile 1-1.5 ayda iyileşmeyen hastalara cerrahi tedavi uygulanmalıdır.

    anal kanal etrafında iç içe geçmiş iki sıra kas lifi vardır. bunlar ortak çalışarak anüsün kapalı tutulmasına yardımcı olurlar. internal sfinkter adalesi denen bu iki kastan içtekinde fissüre bağlı spazm olur. dışkılama sonrasında ağrının devam etmesine sebep bu kasın bir süre kasılı kalmasıdır. fissürün varlığı sfinkterin spazma, spazmın oluşu ise fissürün iyileşmemesine sebep olarak kısır döngü oluşturur. ameliyatla gereksiz kasılan bu kas tabakasının bir bölümü kesilir. 5-10 dakikalık bu müdahale sonrası hastanede kalmaya gerek yoktur.

    cerrahi tedavi sonrasi ne olur?

    ağrı birkaç gün içinde kaybolur. yırtık ise birkaç hafta içinde iyileşir. ameliyat sırasında anüsü kapalı tutan adalelerden sadece birinin bir kısmı kesilmiş olacağından dışkı tutma fonksiyonu (kontinans) ile ilgili bir sorun yaşama ihtimali son derece azdır.

    özetle...

    anal fissür anüs cildinde bir çatlak oluşmasıdır. sert ve düzensiz dışkılama alışkanlığı en sık sebeptir. doğru tıbbi tedavi ile %70 iyileşir. iyileşmeyen durumlarda küçük bir cerrahi müdahale ile fissürün kapanması ve ağrının giderilmesi sağlanır.
283 entry daha
hesabın var mı? giriş yap