3405 entry daha
  • gecen nyt'den biriyle bir roportaj yapmis telefon uzerinden, ve beyaz saray'daki telefonlari cok begendigini soylemis.

    "hayatimda kullandigim en guzel telefonlar bunlar!" demis.

    okurken kahkaha attim. yazik bu adami baskan yapan halka.

    universiteli arkadaslarim arasindan beyin sahibi olanlarin hepsi bu adamin baskanligindan ve soylemlerinden utanc duyuyor. turkiye'de rte karsiti olup da buraya gelip bu adami savunanlara ise ben akil erdiremiyorum.

    senelerdir akp'nin sacmaliklarini gordugum icin siyasetin zihin enerjisi harcamaya degmeyecek bir sey olduguna kanaat getireli cok oluyor; oyle ki bir tanesine "takma bu kadar" demeye yeltendim, agzima sicti affedersiniz.

    trump'in baskan olmasinin arkaplani 8-10 yillik obama karsitligi vs. mevzular degil, cok gerilere kadar giden problemlerin sonucu: son 30-40 yildaki amerikan egitim duzeni.

    goren de zanneder ki 3 kusak amerikaliyim. degil. daha once eyyorlamistim, simdi acip bakmaya bulmaya useniyorum fakat edecegim lafin ozeti su:

    30 yil once 1 yillik universite harcini orta direk bir amerikali yazin calisarak cikartabiliyorken, bugun ogrenciler senelerce odeyecekleri borclarin altina giriyorlar, deli gibi burs kovaliyorlar, arka arkaya 2-3 iste calisiyorlar universite bitirebilmek icin.

    hatta borc alamayanlardan bir kismi sirf okuyabilmek icin orduya giriyor, ordu indirimlerinden burslarindan yararlanarak okumaya calisiyor. hep soyluyorum; bizim memlekette askerden kacmak icin okuyanlara kupe olmali sosyal devlet ve parasiz egitim denen nimetler. elalem okuyabilmek icin silah altina giriyor.

    bugun akli selim amerikalilarin endisesi, yuksek egitimin orta kesim amerikalinin ulasamayacagi kadar pahalilasmasi ve anadan babadan zengin olmayan genclerin tamamen cehalete terkedilme ihtimali.

    trump gibi bir tipi bugun baskan yapan potansiyelin koku belki 30, belki 40 yillik egitim sorunu.

    ondan sonra hanimlar beyler... bakin ne oldu?

    son 3-4 gundur ortaliklarda carl sagan'in su yazdiklari dolaniyor, the demon-haunted world'den alinti:

    "ı have a foreboding of an america in my children’s or grandchildren’s time – when the united states is a service and information economy; when nearly all the manufacturing industries have slipped away to other countries; when awesome technological powers are in the hands of a very few, and no one representing the public interest can even grasp the issues; when the people have lost the ability to set their own agendas or knowledgeably question those in authority; when, clutching our crystals and nervously consulting our horoscopes, our critical faculties in decline, unable to distinguish between what feels good and what’s true, we slide, almost without noticing, back into superstition and darkness."

    "omg carl sagan gelecegi ongormus :o :o" seklinde aklini kaybetti bir takim cevreler son 3-4 gundur. oysa ki carl sagan gelecegi degil, icinde yasadigi donemde icine sicilmakta olan egitim sistemini ve toplumun icine dusmekte oldugu cehaleti gordu.

    trump kampanyasi boyunca sergiledigi, toplumsal cehaletin gucunu arkasina alarak ivmelenen tutumuyla baskan olmasi halinde neler olacaginin isaretlerini veriyordu. bu oyle bir cehalet ki, trump secmenleriyle yapilan sokak roportajlarindan birinde adolf hitler'in irkci soylemlerine katilip katilmadiklari sanki trump soylemis gibi soruluyor, secmen kisi de katildigini beyan ediyordu. hitler'in soylemi oldugunu ogrenince beti benzi atiyordu tabii, o ayri.

    bunlar hep cehaletin eseridir.

    eyyorlamam bu kadar.

    ----------------------------------------

    bu arada: (bkz: #65886426)

    ----------------------------------------

    bir akli evvel de gelmis "beyaz saraydaki telefonlarin muhabbeti ekside yapilinca iyi trump yapinca wow" demis. var ya, yemin ediyorum bazi insanlar beyin kullanma yetisini kaybetmisler fakat bunun farkinda degiller kendileri. bir insanin basina gelebilecek en aci seylerden biri. bu yazdigima bu sekilde itirazi ancak beyin fakiri insanlar kitlesinde en onden bayrak tasiyan birisi yapabilirdi, o arkadas da buradaymis ogrendim iyi oldu. (ben sanki ekside yapilan o telefon muhabbetini gormusum de onaylamisim gibi; gotten uydurulan veya farzedilen sanrilar ile millete laf etmek moda olmus, en okullusu bile bunu yapiyor.)
8636 entry daha
hesabın var mı? giriş yap