14 entry daha
  • genel olarak nükleer reaktörler yapılarındaki moderatör tipine, nötronların enerjisine ve moderatör-yakıt ikilisinin fiziksel durumuna göre türlere ayrılır.

    prensipte nükleer reaktör en içinde aktif alan, yansıtıcı, reaktör kabuğu ve ısı taşıyıcılarının giriş ve çıkış borularınan oluşur.

    aktif alan nükleer tepkimenin gerçekleştiği, yakıt çubuklarının bulunduğu alandır. yansıtıcı nötron kaçaklarını minimuma indirmek için yapılmış bir yapıyken reaktör kabuğu ise aktif zonu dışarıdan gelen tehlikelere, dışarıyı ise aktif alandan gelen tehlikelere karşı koruyan bir yapı olarak görülür.

    (bkz: yansıtıcı)

    (bkz: aktif alan)

    tepkimenin gerçekleştiği nötronlara göre reaktörler 3'e ayrılırlar: ısıl reaktörler, hızlı reaktörler, ara reaktörler.

    (bkz: nötron/@ecth)

    ısıl reaktörler günümüzde en yaygın olan reaktör tipidir. yakıt olarak uranyum 235 izotopu kullanırlar. içlerinde 100 kg/metreküp kadar yakıt ve moderatör olarak su barındırırlar.

    (bkz: moderatör)

    hızlı reaktörler enerjisi 0.5 mev'den büyük nötronlarla çalışan reaktör tipleridir. 1000 kg/metreküp'e kadar yakıt-moderatör konsantrasyonu barındırırlar. yakıt olarak ise uranyum235 ve uranyum 239 kullanırlar. konsantrasyonun bu kadar yüksek olmasının nedeni, nötronların enerjisi arttıkça çekirdekle tepkimeye girme olasılıklarının düşmesidir. bu düşüşü karşılamak amacıyla yakıt konsantrasyonu reaktör içinde yüksek tutulur.

    ara reaktörler ara nötronlar kullanan reaktörlerdir. moderatör miktarı ısıl reaktörlerden daha azdır. moderatör olarak ise sıvı metaller kullanılır.

    moderatör ve yakıtların fiziksel durumuna göre reaktörler homojen ve heterojen reaktörler olmak üzre ikiye ayrılırlar.

    homojen reaktörler moderatör ve yakıtın aynı fiziksel durumda olduğu reaktörlerdir ( katı-katı, sıvı-sıvı, gaz-gaz )

    homojen reaktörlerin yakıt- moderatör konsantrasyonunu kolaylıkla ayarlama, reaktörün kritik kütlesini gözle görülebilir şekilde düşürme gibi avantajları olduğu gibi yüksek radyasyon ışıması, yüksek korozyon oranı gibi dezavantajları vardır. deavantajları çok ciddi olduğu için genellikle bu tür reaktörler yapılmaz.

    heterojen reaktörler ise yakıt-moderatör ikilisinin fiziksel durumunun farklı olduğu reaktörlerdir. yakıt genellikle katı iken moderatörler sıvı veya gazdır. moderatör olarak su, ağır su veya sıvı metaller kullanırlar. dünya üzerinde kullanılan reaktörler genelde heterojen reaktörlerdir.

    ısı taşıyıcılarının giriş ve çıkışına göre ise tek kanallı- çok kanallı olarak ikiye ayrılırlar.

    ayrıca kullanış amacına göre üretici reaktörler ( yakıt üreten ), enerji reaktörleri, araştırma reaktörleri olarak da ayrılırlar.
6 entry daha
hesabın var mı? giriş yap