1 entry daha
  • azerbaycandaki paralel devlet yapılanmasının örneği. mihriban aliyeva başkan yardımcılığı postuna getirilirken millet şaşırdı, sevgililer günü hediyesifalan diyen oldu.

    işin aslı mihriban aliyeva bu mevkiye baya baya göstere göstere ve zorunluluk icabı getirildi.

    paşayevler ailesinin kurucusu diye bileceğimiz mir celal paşayev (1908-1978) mihriban aliyevanın dedesi olur. sscb nin ilk yıllarından itibaren eğitim alanında önemli mevkilere gelmiş birisidir ki bürokrasi arasında da saygınlık kazanmıştır. 1948 yılından itibaren azerbaycan devlet universitesinde profesör olarak hayatına devam etmiştir.

    paşayevler ailesini bu konuma getiren ve hala hayatta olan mir celal paşayevin oğlu, mihriban aliyevanın babası olan arif paşayev dir.
    1934 doğumlu olan arif paşayev hayatı boyunca fizik alanında bir sürü akademik çalışmalar yürütmüş, bilimsel çalışmalar ve keşifler yapmış birisi. sovyet bilim çevrelerinde her zaman kilit konumlarda yönetici olarak çalışmış, belli saygınlığı ve çevresi olan bir akademisyen.

    ilham aliyevin babası olan haydar aliyev sscb zamanında da azerbaycan ssc de 1969-1982 komunist partisi birinci sekreteri ( yani cumhurbaşkanı ) olarak görev yapmış, daha sonra 1982 yılında sscb bakanlar kuruluna başkan yardımcısı olarak atanmıştır. yani yerel yönetimden sovyetlerin en üst kademesine çıkmıştır. bunun bir sonraki adımı normalde sscb başkanlığıdır. işte bu olayı mütaakiben haydar aliyev oğlu ilham aliyevi prof. arif paşayevin kızı mihriban paşayeva ile evlendiriyor. bu olay bir nevi aileler arası birleşme minvalinde birşey olmuş.

    sscb dağıldıktan ve 2 yıl süren karışıklıklardan sonra haydar aliyev 1993 yılında yeniden, bu sefer bağımsız azerbaycan cumhuriyetinin başına geçmiştir. bu süreçte de paşayevler ailesinin önemli rolü olmuştur (bürokrasi içerisindeki nüfuzları sayesinde) . çünkü azerbaycan sscbye karşı bağımsızlık mücadelesi verirken haydar aliyev moskovada gayet rahat takılan birisiydi. kenarda beklemiş, fırsatını kollamış, diğer liderlerin halk nezdinde yıprandığını görünce baküye geri dönmüştür *.

    haydar aliyevin azerbaycana geri dönmesi aslında oligarşik bir konsensus üzerine gerçekleştirilmiştir. çünkü bürokraside çöreklenmiş birkaç aile ssscbnin son yıllarından itibaren güçlenmiş ve belli oranlarda yönetime ortak olmuşlardır. bunlar haydar aliyevi başa geçirip belirli alanları özerk yönetecek şekilde organize olmuşlardır. haydarovlar ( kemalettin haydarov - gümrük ) , mammadovlar ( ziya mammadov - ulaştırma ) , mehdiyevler ( ramiz mehdiyev - ismi yeter amk) , paşayevler ( arif paşayev- bankacılık, finans ) ve s. bu oligarkların bazılarına örnek gösterile bilir.

    bundan sonraki süreçte de dünürü arif paşayev ile sıkı ilişkileri devam etmiş. arif paşayev de diğer nüfuzlu bürokratlar gibi artık kapitalizme geçiş sürecinde oluşmuş olan yeni koşullara ayak uydurmuş, ticari faaliyetlerde önemli noktalara gelmiştir. kurucusu ve yöneticisi olduğu paşa holding azerbaycanda bir çok büyük bankaya, sigorta, gayrimenkul ve türizm şirketlerine sahiptir.

    2003 yılında haydar aliyevin vefatı üzerine azerbaycanda bir daha yönetim anlamında değişim fırsatı doğmuş, muhalifet güçlü bir şekilde seçimlere gitmiştir. çünkü ilham aliyevin halk arasında babasının aksine hiçbir nüfuzu ve saygınlığı yoktu. devamlı yabancı memleketlerde zamparalık ve kumar hikayeleri gazetelerde boy boy yayımlanmaktaydı. fakat bu aşamada da bu paralel devlet seçimlere müdahele etmiş, sonrasında çıkan olayları en ağır şekilde bastırmış ve ilham aliyevi cumhurbaşkanlığı postuna getirmiştir.

    bundan sonra gelişen süreçte mihriban aliyeva yavaş yavaş öne çıkarılmaya başlanmıştır. önce haydar aliyev vakfının başına getirilen mihriban, bu kurum vasıtasıyla aslında hayli etkin bir pozisyon edinmiş ve bu noktada paralel devletin belirtileri su yüzüne çıkmaya başlamıştır. devletin önemli kurumlarına mihriban aliyevanın referansıyla paşayevlerin adamları tayin edilmeye başlanmıştır. haydar aliyev vakfı bir nevi zıplama tahtası olarak kullanılmaya başlanmıştır. paşayevlere yatırım yapmak isteyen genç bürokratlar ve girişimciler önce bu vakfa kapak atmayı ve hanımın gözüne girmeyi başarmalıydılar, sonrasında gelsin makam ve mevkiler.

    daha sonra işte geçen sene anaya değişiklik referandumu yapıldı. azerbaycan kgb sinde operasyonlar yapıldı ve bir sürü kgb yöneticisi yolsuzluk iddiasıyla tutuklandı. ulaştırma bakanlığına da müdahele edildi ve taşaklı ailelerden olan mammadovlar oyun dışı bırakıldı. dokunulmazlığı haiz olan başkan yardımcılığı postu oluşturuldu ve bu konuma mihriban aliyeva atandı.

    sonuç olarak şunu söyleye bilirim ki artık azerbaycanda yönetim mihriban aliyeva üzerinden yapılanmaya başlayacak. muhtemelen oligarklar arası konsensüs artık paşayevler üzerinden mihriban aliyeva temsilinde yürüyecek ve ilham aliyev sonrası dönem bu şekilde garanti altına alınmış olacak.
1 entry daha
hesabın var mı? giriş yap