54 entry daha
  • internet henüz türkiye'ye yeni gelmişti. e-posta denen şey henüz bilinmiyordu. amerikalı bir bilgi işlemci ile şöyle bir deneyimim oldu: adam üst kattaki bir pc'den benim kapalı pc'mi açtı, ekrana hello yazısı yerleştirdi, sonra pc'mi kapattı. aşağı geldi ve dedi ki "en güvenli pc fişi çekilmiş pc'dir." dikkat edin daha e-posta denen illet ülkemizde bilinmiyor. yani fi tarihinde, geçen yüzyılda gerçekleşmiş bir olay.

    aradan yüzyıl geçti hala "yok açık kaynak kullanın, yok şifreleyin, o kadar bilgiyi nasıl kaydedecek la" diyenler var.

    editler serisi: (seni kim niye dinlesin yaa diyenlere)
    1. eskiden bavul büyüklüğündeki bilgisayarının içindeki bilgilerin, tırnak makası büyüklüğündeki belleğe nasıl sığdığına aklın basmıyor değil mi? para cüzdanı büyüklüğündeki harici diskte kaç terrabytelık veri depoluyorsun haberin yok. google'ın utah çöllerinde yeraltında gizli serverinde galaksiyi dolduracak bilgiyi depoladığından da haberin yoktur. google altı üstü bir web tarayıcısı iken niye bilgi depolamaya ihtiyaç duyuyor bilemezsin.

    2. yeni e-mail kullananlara ısrarla gönderilenlerin adresini gizle dediğimde, hebelek-gubelek diyenler, bugün cep telefonuna gelen reklam mesajları için şikayet mercii arıyor.

    3. hükümet dese ki bugünden itibaren herkes, gittiği yeri, kiminle ne yaptığını, saati ve fotoğrafıyla birlikte emniyetin kurduğu siteye bildirecektir. oha dersiniz değil mi? oysa bu bilgileri her daim cıa'ye veriyorsunuz. yeni çıkan çipli kimlik kartlarını da koşa koşa aldınız tabi.

    4. otomobil suikastinden bahsetmiş birileri. ülkemizde yaşanmadı mı bu? başbakan epilepsi krizi geçirip son model arabasında kilitli kalmış, camları balyozla 5 dakikada zor kırabilmişlerdi. tabi siz makam şoförünün anahtarı içeride unuttuğu yalanını yediniz o başka!

    5. apple fbı'ya direniyor haberlerine göz atın. "apple gibi şirketleri dünya genelindeki yüz milyonlarca insanın temel güvenlik ve gizlilik haklarını ihlal etmeye zorlama yeteneğini, mahkeme yoluyla elde etmeyi denemesi" şeklinde savunma yapan apple sanırım teslim oldu.
24 entry daha
hesabın var mı? giriş yap