11 entry daha
  • altında bu kadar az entry olmasına üzüldüğüm framework. kendi bildiklerimi sıralayayım:

    1-facebook tarafından geliştirilmektedir.

    2-facebook, instagram'ın bir kısmı f8 ve facebook groups uygulamalarının tamamı bununla geliştirilmekte.

    3- react isimli gene facebook tarafından geliştirilen javascript kütüphanesi üzerine kurulu.

    4-asıl mantığı şu: siz kodlarınızı javascript (react) ile yazıyorsunuz. react de sizin kodunuzu alıp native elementler oluşturuyor. bu nedenle de neredeyse native uygulamalara yakın performans elde edebiliyorsunuz. özellikle çok performans isteyen bir uygulama yapmıyorsanız (mesela bir oyun) aradaki performans farkını kullanıcı fark etmeyecektir bile.

    5- burası önemli: hybrid uygulama kategorisine kesinlikle girmiyor. hybird dediğimiz şey, mesela cordova vs de aslında bir website yazıyorsunuz. o da kodlarınızı alıp bir webview içinde gösteriyor. yani özünde siz sadece sizin kodlarınızı çalıştıran bir tarayıcı oluşturmuş oluyorsunuz. aradaki frameworklerin tek asıl olayı native işlevleri sizin için javascript fonksiyonlarına bağlamış olmaları. yoksa yazdığınız kod tamamen css, javascript. bu nedenle de hem hızlı değil hem de kullanıcıya native hissiyatı vermiyor. en basitinden bir scroll yapınca bile çok rahatlıkla anlaşılabilir webview olduğu. bu nedenle native mi, hybird mi? sorusu artık eksik bir soru. react native ikisinin tam ortasında. hatta bence native'e de daha yakın.

    6- cross platform bir şey. yani aynı kodu alıp ios uygulaması da yazabilirsiniz. tabi yüzde yüz aynı değil. gerçek native elementleri kullandığı için bazı özel kodları yazmanız gerekir. bu da bir yerde okudum, sanırım %20'den daha az. çok karışık bir uygulama yazmıyorsanız muhtemelen yüzde yüz aynı olacaktır kodlar.

    7- native uygulamaya nazaran kodu test etmek çok basit. canlı önizleme olayı var. tıpkı css yazmak gibi, web hızında kod yazabilirsiniz.

    8- türkçe doküman çok az. ingilizce bilen ve javascript az buçuk bilen biri ise 2 haftada basit bir app yazabilir.

    9- windows ile de kolaylıkla geliştirebilirsiniz. ide olarak da herhangi bir javascript idesi kullanabilirsiniz. benim önerim webstorm.

    10- hürriyet haber ve milliyet emlak uygulamaları tamamen bununla yazıldı. milliyet emlak geliştiricileri 1 ayda uygulamayı bununla yaptıklarını belirttiler. (kaynak)

    11- çok aktif facebook grubu: https://www.facebook.com/…native.community/?fref=nf

    aklıma geldikçe madde eklerim. şu anda bunları biliyorum genel olarak.

    edit: bu entry'nin toparlanmış hali için bkz: https://medium.com/…ct-native-hikayesi-3367c45efd35
175 entry daha
hesabın var mı? giriş yap