929 entry daha
  • türkiyedeki diğer bütün trafik problemleri ile aynı soruna dayanır: sistemsizlik, kuralsızlık ve eğitimsizlik.

    bu durumu düzeltmekten sorumlu olanlar ise ne araba ne motor ne kamyon sürücüleri, ama sorumlu olanlar işlerini yapmadığı için biz birbirimizle tartışıp duruyoruz.

    sorunu anlamak çok basit, mesela trafikte bir ambulansa nasıl yol verildiğini izlemeniz bile yeterli, ortada ya sistem yok (birisi sağa çeker birisi şeritte hızlanır, birisi ambulansın arkasına zorla girer vs. vs. ) ya ne yapacağını bilmeyen sürücüler görürsünüz, ya da kötü niyetli kişileri engelleyen hiçbir kuralın uygulanmadığını net şekilde görürsünüz.

    aynısı motor için de geçerli.

    mesela kaç kişi direksiyon eğitiminde şerit değiştirirken dönüp arka camdan kör noktaya bakıyor? kaç kişi bunu yapmadı diye ehliyet sınavından kaldı? sadece ehliyet süreci değil, yaya olarak gitmek bile ilk okulda eğitimi verilecek bir iş, türkiyedeki yayaların ne kadar eğitimli olduğunu veya ne kadar kurallara uyduğuna bakmanız bile yazdıklarımı anlamanız için yeterli. yeterli eğitim yok, kurallara uyulmuyor ve bazı durumlarda sistem yok (kaldırımsız yol mu ararsınız, karşıya geçmek için 5 km yol yürümek zorunda olan ve yayanın düşünülmediği yol mu ararsınız vs. vs.)

    sistem yok, mesela 4 şerit yolda en sol ile bir sağı arasındaki boşluğu motorculara bıraksalar (fransada olduğu gibi) ambulanstan motosiklete kadar herkesin buradan geçeceğini herkesin bildiği bir sistem yok.

    kuralları çiğneyen motor veya kamyon veya otobüs, bunları görebilecek, görüp müdahale edecek yeterli uygulama yok. mesela kaç kişi sol şerit ihlali veya hatalı şerit değiştirmeden dolayı ceza kesilmiş? varsa yoksa hız, emniyet şeridi alkol gibi çok az sayıda kural için uygulama yapılıyor, yani türkiyede, trafikteki yüzlerce kuralı hiç bilmeseniz ömür boyu hiç sorun yaşamadan araç kullanırsınız.

    özetle ortada motor kullanları da araba kullanları da tehdit eden problemler var, bunların çözümü için trafikte ya yeterli sistem yok, ya bu sistem ve çözümlerin eğitimi yeterli verilmiyor, ya da kötü niyetlilere yeterli ceza verilmiyor, sonuç olarak ortalık orman kanunlarına kalıyor (belki sürekli değil ama günde bir iki kere bile böyle bir durumla karşılaşmanız zaten ölmek için veya katil olmak için yeterli).

    trafik herkesin güvenli şekilde seyahat etmesini sağlamadığı sürece daha çok tartışırız.
1402 entry daha
hesabın var mı? giriş yap