• anlık ve kolay elde edilebilen bir zevki, ödülü reddederek onun yerine sonradan kazanılacak daha büyük zevk veya ödül için çalışmak ya da beklemektir. ingilizce'de delayed gratification olarak tanımlanır.
    gündelik hayattan örnek verecek olursak, bir konu üzerinde çalışırken sıkılıp bir sigara yakarak, abur cubur yiyerek elde edilecek anlık bir zevki reddedip yaptığınız işe odaklanarak sürecin sonunda uğraştığınız konuda daha başarılı olmanız anlamına gelir.
    stanford üniversitesi'nden walter mischel'in yaklaşık 40 yıl önce bu konuyla ilgili yaptığı araştırmada, test grubuna dahil olan çocuklar bir odada tutuluyor ve önlerine birer şeker konuyor. eğer bu şekeri hemen yemek isterlerse yiyebiliyorlar, ancak 15 dakika yemeden beklerlerse 2. bir şeker daha kazanıyorlar. 2. şeker için 15 dakika bekleyen çocukların ileriki hayatlarında akademik ve sosyal hayatlarında daha başarılı olduğu gözlemleniyor.
    geciktirilmiş kazanım terimi ayrıca habercilikte de kullanılan bir terimdir. delayed gratification magazine adlı dergi slow journalism adı verilen bir habercilik politikası izliyor. yani haberleri patladığı ve popüler olduğu anda yetersiz ve doğruluğu kanıtlanmamış bilgilerle yayınlamak yerine haberin popülerliğini yitirmesi, iddiaların doğruluğu ya da yanlışlığı kanıtlandıktan sonra daha detaylı bir analiz yapılması sonucunda yayınlıyor.
1 entry daha
hesabın var mı? giriş yap