76 entry daha
  • bu kadar gerçeküstü bir filme yorum getirmek gereksiz ama bir o kadar da zevkli. işte bazı gerçekler ışığında bir çözümleme de bu entry'nin yazarından:

    --- spoiler ---
    1. fred -muhtemelen başarılı ve ünlü- bir müzisyendir, ancak -kişilik bölünmesine varan ya da varacak olan-psikolojik sorunları vardır.
    2. dick laurant, karanlık zevklere sahip biridir.
    3. fred'in eşi -büyük olasılıkla- porno sektöründen ya da fahişelikten gelme bir kadındır ve laurant'la ilişkisi olmuştur ya da halen sürmektedir.
    4. fred eşinin geçmişini ve ilişkisini öğrendiğinde zıvanadan çıkıp katil olmuştur.

    mystery man hakkında bir sürü değerlendirme yapılmış. fred'in kimliklerinden biri, ölüm, hatta şeytan olarak tanımlanmış(böyle düşünenlere rolü üstlenen ve senaryoyu anlamadığını söyleyen robert blake de dahil). şimdi bir de mystery man hakkındaki gerçeklere bakalım:

    1. fred'i her yerde bulabiliyor.
    2. evine, hatta yatak odasına rahatça girip çekim yapıyor ve kasetleri fred'in kapısına bırakıyor. kasetleri mystery man'in çektiğine dair bir şüphe varsa, filmin sonlarında elinde kamerayla kulübeden çıkıp fred'in üzerine yürürken gerçekleşen şu diyalogla birlikte yok oluyor.

    fred: alice nerede?
    mm:alice kim? onun adı renee. eğer adım alice dediyse, yalan söylemiştir. ve senin adın, senin adın ne?

    uzaklaşmaya çalışan ünlünün üzerine yürüyerek sorular soran kameralı biri. tanıdık geldi mi? bu diyalog aynı zamanda fred'in, eşinin kirli geçmişini ya da ilişkisini mystery man aracılığıyla öğrendiğinin de kanıtı. o halde, kullandığı cihaz(kamera) yöntemler göz önüne alındığında, sevgili gizemli adamımızın medya ve paprazzileri simgelediğini söylemek yanlış olmaz. fred'le ilk konuşmalarında sarfettiği sözcüklere bir bakalım: "tanışıyoruz" (her magazin muhabiri ünlülerin tanıdığı, hatta can ciğer dostudur ya) ve fred "evime nasıl girdin" diye sorduğunda "beni sen davet ettin, çağırılmadığım yere gitmek adetim değildir" ("halkın haber alma özgürlüğü" tarzı bir repliktir bu da) üstelik dick laurant bagajdan fırlayıp fred'i alt etmek üzereyken önce bıçağı, sonra da tabancayı fred'in eline veren, yani cinayete ortak olan da mystery man.
    bu fikirler ışığında, mullholland dr. nasıl bir hollywood eleştirisi olarak değerlendirilebilirse, lost highway'i de insanların özel hayatına burnunu sokan ve can alan medyaya sağlam bir yergi olarak görmek mümkün.
    --- spoiler ---
300 entry daha
hesabın var mı? giriş yap