27 entry daha
  • yaklaşık 8bin yıl önce mezopotamya'da savaş sırasında saklanan siyah arpa ekmeği yağmur suyuyla ıslanır. farkedildiğinde önce ziyan olduğu düşünülen, sonra da çok sevilen bu sıvı ekmek biranın da keşfi oluyor..

    bira bugünkü tadına ulaşana kadar çok evreler geçiren bir içki. önce arpa ekmeğinin fermantasyonuyla keşfedilen bira daha sonra hurma suyuna karıştırılıp kimyon, bal ve karanfil eklenerek değişik tadlar kazanıyor. bugün biranın kalitesini ve türlerini belirleyen malt uzun yıllar bilinmiyor. 13. yüzyılda almanya bavyerası'nda keşfediliyor. malt elde etmek için arpa önce suya yatırılıyor ve birkaç gün böyle bekletildikten sonra sıcak bir yere serilerek beş gün çimlendirilmeye bırakılıyor. çimlenen arpa özel fırınlarda kavrulduktan sonra malt adını alıyor. bu kavurma işlemi biranın cinsine göre farklılık gösteriyor. eğer bira koyu renkli olacaksa daha çok kavruluyor. biraya karakteristik özelliğini veren şerbetçiotunun kullanımı ise 500 yıldır biliniyor. değirmende kabaca öğütülen malt, sıcak su ile karıştırılıp büyük tenekelere dolduruluyor ve ısıtılıyor. sonra bu sıvı süzülüp kazanlara alınıyor ve şerbetçiotu eklenip kaynatılıyor. biraya katılan şerbeçtiotunun da türleri var ve bu türler de birayı çeşitlendiriyor. kaynatma işleminden sonra sıvıdaki şerbetçiotu süzülerek alınıyor, kalan sıvı soğutulmaya bırakılıyor. daha sonra içine maya ilave edilip fermantasyona tabi tutuluyor. mayanın etkisiyle sıvıdaki şeker alkole dönüşüyor. alkole dönüşüm normalde bir haftada tamamlanıyor ve artık bira olan içki dinlendirilmeye alınıyor..

    dünyada sarı, kırmızı ve siyah renklerde bira üretiliyor. en çok üretilip tüketileni, diğerlerine göre daha lezzetli, daha hafif ve daha az alkol içeren sarı bira. kırmızı bira daha çok avusturya'da, siyah bira ise almanya'da üretiliyor.
    biranın çeşitlendiği bir alan da alkol derecesi. standart biranın alkol derecesi 4 civarında ancak bu rakam özel üretilen biralarda 8'e çıkabiliyor. son zamanlarda ise çeşitli yöntemlerle damıtılan biralar alkolsuz yada az alkollu duruma getiriliyor.
    türü ne olursa olsun bira çok besleyici bir içecek. b vitaminlerin çoğunu içeriyor. karaciğer ve safra kesesi fonksiyonlarında yararlı etkisi var. böbrekleri çalıştırması yanında iştah açıcı ve hazmı kolaylaştırıcı özelliği var.

    birayı saklarken ve soğuturken diğer içkilere oranla biraz daha özenli davranmak gerekiyor. soğutulup daha sonra oda ısısında tutulan bira tekrar soğutulursa berraklığını kaybediyor. sıcak ortamda çabuk bozuluyor ve -2 derecede de donuyor. açık renkli biraların soğuk, diğer biraların ise biraz daha az soğutulup servis edilmesi gerekir. aşırı derecede soğutulan biranın tüm lezzeti ve tadı, güzelim köpüğü kayboluyor..
2311 entry daha
hesabın var mı? giriş yap