7 entry daha
  • halkın tarafsız haber almasını sağlayacak, kamuoyunu bilgilendirirken bilinçlendirecek aydın kesimi...

    bu anlamıyla kutsal bir görev olan gazetecilik, ruhunda böyle bir duyguyu besleyen, doğuştan bu tür bir işe ve göreve hazır insanların yapması gereken bir meslektir. ayrıca konum itibariyle çok yönlü genel bir kültüre sahip olmayı, en önemlisi doğruya doğru, eğriye eğri demeyi kendisine ilke edinmiş bir karaktere sahip olmayı gerektirir.

    özellikle gazeteyi yayınlayanların bu işi diğer ticarî işlerden ayırmasını bilmeleri, olaya herhangi bir meta satmak gibi, salt ticaret gözüyle bakmamaları gerekir.

    böyle bir davranış, ancak doğuştan bazı erdemlere sahip, hayatının her aşamasında haksızlığa tahammül edemeyen, mutlaka her şeyin doğrusunu bulup ortaya çıkarmaya azimli insanlardan beklenir.

    yakın zamanlara kadar dünyanın hemen her yerinde gazeteciler böyle insanların arasından çıkıyordu. nasıl ki herkes küçüklükten kendine yatkın gördüğü, huyuna suyuna uygun bir meslek seçerse, gazeteciliğe de böyle insanlar heves ediyordu.

    ne zaman ki meslek seçimleri parasına, şöhretine, karizmasına bakılarak tercih edilmeye başlandı -ki, bu artık sanayileşme döneminde kapitalizmin ağırlığını koyduğu bir sürecin başlangıcıdır- doğuştan hevesli dürüst gazeteciler, gazetelerini çıkaramamaya başladılar. çünkü gazete artık bir sanayi, parasal olarak altından kalkılamayacak ağır bir yük haline geldi. aynı zamanda gazetenin kamuoyundaki etkisi de, reklamın çok pahalı bir meta olması dolayısıyla iş adamlarının, ticaret erbabının dikkatini çekti.

    ve artık gazeteler tamamen ticaret amaçlı "herhangi bir iş" gibi görülmeye başladı. amatör ruhlu gazetecilik öldü.

    gazeteciliği bir atlama taşı olarak gören, içindeki kini kusma, hak etmediği halde farklı bir güçle birilerini ezme gibi sadist duygularını tatmin etme aracı sanan, üstelik en düşük puanla girilebilen okullardan mezun kişiler de "çalışan" olarak sektöre eklenince, ortaya bugün pek de memnun olmadığımız bir durum çıktı.

    gazeteci, bir görüşe doğru olduğu için doğru, yanlış olduğu için yanlış diyendir.

    gazeteci, kamuoyunu sırf kendi egosunu tatmin için değil, onun iyiliği, mutluluğu, huzuru, refahı için yönlendirendir.

    gazeteci, siyasetçi olsun, sanatçı olsun, sanayici olsun bir kişiyi işindeki başarıdan dolayı öven, yine varsa işindeki yanlıştan dolayı eleştirendir.

    gazeteci, herkesin kişilik haklarına saygı duyan, onları yargısız infazla cezalandırmayı aklının ucundan bile geçirmeyen, ama toplumun sağlığını, mutluluğunu, zenginliğini engelleyenlerin, yamuk yapanların peşini asla bırakmayandır.

    sonuç olarak gazeteci, insanların haber alma özgürlüğünü sağlayan ve bu anlamda kutsal sayılacak görev yapan bir insandır.
112 entry daha
hesabın var mı? giriş yap