11 entry daha
  • abd medyasında hoş karşılanmamış belgesel serisi. washington post, the new york times ve the daily beast gibi yayın kuruluşları siyasi görüşlerinden dolayı seriyi yerden yere vursa da variety gibi belgesel odaklı bakan bir yayıncı 80 gibi gayet iyi bir puan vermiş.

    oliver stone, belgeselde avrupa ve abd medyasından okuduğum vladimir putin'i -kendi yayın organı sputnik'i ilgiyle takip etsem de çok fazla ciddiye almam- bambaşka bir gözle anlatmış. burada görüşmelerin en önemli maddeleri ve en can alıcı alıntıları yazılmış zaten benim çok da ekleyecek bir şeyim yok. rusya'nın bu denli palazlanması ırak ve afgnistan'dan mütevellit abd'nin daha pasif bir dış politika izlemesi ve rusya'nın doğal kaynaklarını çok iyi kullanmasının sonucu olsa da putin dışında başka hiçbir lider ülkesine böyle seviye atlatamazdı. seversin ya da sevmezsin senin kişiliğine ve siyasi görüşüne bağlı bir şey sonuçta ama adam 21. yüzyılın en büyük lider kültünü kendi elleriyle kademe kademe oluşturdu. çok etkili ve çok iyi bir yalancı olmasının yanı sıra lafı mükemmel çeviriyor ve argümanını birden ağzına tıkıyor. diğer yandan buz sahasında rahat bir şekilde ''rusya, abd kadar güçlü ve zengin değil bu yüzden biz asla zalim bir ülke olamayız'' diyor. putin'in en çok etkilendiğim tarafı ise realpolitik'i tamamen özümsemesine rağmen ülkesini ezdirmemek için canla başla uğraşan birisi, bunun uğruna tam bir politikacı gibi kıvırıp zeytinyağı gibi üste çıkabiliyor.

    ilgimi çeken bir diğer nokta ise putin sscb döneminde yapılan müthiş hataları fark ediyor ama buna rağmen eski yöneticilerin lafını fazla etmiyor, muğlak laflarla geçiştiriyor. türkiye gibi herkesin eski siyasetçileri bokladığı, tüp kuyruklarından bahsettiği bir ülkede vladimir putin görülmesi zor bir olgunluk seviyesinde. yukarıda da bahsedildiği gibi sscb'den ziyade çarlığa daha yakın duruyor; bu yüzden de batı medyasından gelen çar benzetmelerini kesin bir dille reddetmeyip bıyık altından gülüyor. geleneksel ve vatansever bir halk için mükemmel bir lider, ''gerekirse benim halkım kuru ekmek bile yer'' popülizmini bile yaparak beni zerre şaşırtmadı. dikkatimi çeken bir diğer nokta ise dini devletten tamamen dışlayan sscb'nin yarattığı boşluktan sonra dini öğeleri devletin ve toplumun içine başarıyla yerleştirmesi. dini ülkenin içine yedirirken devasa bir müslüman nüfusa ''siz russunuz, başka vatanınız da yok'' diyerek ipleri elinde tutmaya devam etmesi de ayrı bir tebrik konusu.

    abd-rusya ilişkilerinden laf açıldığı an birden mağrur bir tavra bürünmesi çok etkileyici. ''obama döneminde rusya fazla palazlandı john mccain başkan olsaydı böyle olmazdı'' diyen ben bile etkilendim yani siz düşünün. yine de bu etkileyiciliği cinsiyetçi ve geleneksel söylemleriyle biraz bozuyor. dört bir yanı düşmanlarıyla sarılı olduğu için ulusal ve uluslararası güvenliğe böylesine önem vermesi sebebiyle bize ders vermeli. böyle bir devlet başkanım olsaydı izlerken ''as bayrakları as as as'' derdim kesin. ama türkiye böylesine zayıf bir durumdayken 21. yüzyılın en güçlü lideri olan böylesine zeki ve realist bir adamın tam kuzeyimizde olması bana tedirginlik veriyor. politikaya atılacak olgunluğa ve güce sahip olsaydım bu adamı çok çok daha dikkatle izlerdim çünkü 5-10 sene sonra türkiye'de iktidar olması gereken lider profili tam olarak bu adamın profili. normalde rte'yi putin'e benzetsem de bu belgeseli izledikten sonra bunun bomboş bir goygoy olduğuna karar verdim, bir insanın en kötü özelliklerini alarak ona benzeyemezsin adamın yabana atılmaması gereken sürüyle artısı var.

    oliver stone'un kendisine yumuşak davrandığı konusuna da pek katılmıyorum. stone'un şanı malum, putin gibi bir devlet başkanıyla konuşuyor üstüne üstlük abd'li bir yönetmen ve karşısındaki adam rusya'nın devlet başkanı. böyle bir seriyi çekmek ciddi anlamda usul ve erkan ister, o yüzden oliver stone bence çok başarılı bir iş çıkarmış hem putin'in rusyasını anlatmak açısından hem de politik bir belgesel çekmek açısından.

    bir liderin gözünden dünya nasıl değerlendiriliyor diye merak ediyorsanız eğer kesinlikle izleyin. kafama eserse yine editlerim.
22 entry daha
hesabın var mı? giriş yap