1 entry daha
  • agnes varda'nın en başarılı işlerinden birisidir benim için the gleaners and ı. fransız yeni dalga akımının en büyük kadın sanatçısı hakkında böyle bir yorumda bulunmam da ne haddime ama gerçekten benim için en başarılı işi. çünkü varda bu belgesel tarzı filmde çok önemli noktalara değinmiştir. sözlükte yalnızca 2 adet entry olması ise bu filmle ilgili beni cidden üzdü.

    ne anlatıyor varda bu filmde.

    ------spoiler------

    toplayıcılığın tarihi ve evrimi. tüketim fazlası üretim. evet bu 2 cümle ile aslında içerisinde ne olduğunu özetleyebiliriz. ama bunu anlatırken o kadar güzel bir dil kullanıyor ki, bütün film boyunca bir an bile kopmadan izliyorsunuz. bütün bölümler kusursuz olarak kurgulanmış. ne bir dakika daha uzun ne bir dakika daha kısa. işlenen konu ve konuşan kişiler hep tam zamanında değişiyor ve hep tam zamanında başka bir toplayıcı ile karşılaşıyoruz. onun hikayesi biter bitmez bir başkasının hikayesine geçiyoruz. varda ile birlikte bir fransa turu atıyor ve 90'lı yılların sonundaki fransa'da toplayıcılığın geldiği nokta ile tüketim fazlası ürünlerin nelere yol açtığını görüyoruz.

    benim dikkatimi çeken bir nokta da şu oldu. kendilerini toplayıcı olarak tanımlayan insanların bu işe yaklaşımları. evsiz olduklarını, işsiz olduklarını ve aç olduklarını kısacası yoksunluklardan ötürü bu işi yaptıklarını ısrarla kabul etmiyorlar. onlara göre diğer insanlar neyi kaçırdıklarının farkında değil. tarihi geçmemiş ürünleri boş yere çöpe atıyorlar, fazla mahsülleri tarlalarda çürümeye bırakıyorlar, tamir edilebilecek eşyaları atıyorlar ve dahasını da israf ediyorlar. oysa toplayıcılar bunları sokaklardan, tarlalardan, çöplerden toplayarak tasarruf ediyorlar.

    ------spoiler-------

    kısacası varda'nın bu işi 2017 yılında dünya üzerindeki durumu bence fazlasıyla özetliyor. birçok fast-food şirketinin patates israfı, birçok süpermarketin 1-2 gün geciktiği için çöpe döktüğü sebzeler, birçok orta sınıf ve altı birey ve ailelerin ellerindeki eşyaları tamir ettirmeye çalışmak yerine borç ile yenilerini almaya çalışmaları ve dahası tüketim fazlası ürünler, israf ve dahasına yol açıyor. bu açıdan baktığımızda 2000'li yıllara henüz gelmeden en azından fransa'da işlerin ne halde olduğunu görmek için bu belgesel film oldukça iyi bir seçim olacaktır.
14 entry daha
hesabın var mı? giriş yap