18 entry daha
  • geçtiğimiz cuma günü küçük mustafa paşa hamamı dışındaki bütün mekânlarını gezdiğim bienal. tek bir gün sığdırmaya çalıştım ancak biraz geç kaldığım içindir ki maalesef hamama gidemedim ama gideceğim. bunu en başta belirtmek istedim; çünkü orayı görmeden bu yorumları yapıyorum ancak oradaki çalışmaların da pek farklı olmadığı gibi bence haklı bir önyargıya sahibim.

    burada da değinilmiş birkaç şeye ben de bir kısmına katılıyorum. örneğin reklamları çok iyi ve başarılı bana göre. siteye girdiğinizde bile çalan o kapı zili başlı başına hoş. pera, galata, karaköy civarında işletmeler afişleri duvarlarına taşımışlar ve gönüllü olarak destek oluyorlar organizasyona her biri birer komşusu olarak bu etkinliğin.

    içerik kısmına gelecek olursak vasatla kötü arasında sanıyorum. türkiye'de yaşıyoruz, çoğunluğu müslüman olan bir ülkede yaşıyoruz. bu dinin içinde komşuluk çok mühim bir noktada yer alıyor; çünkü cemaati oluşturan en önemli yapı taşlarından birisi komşu. türk kültüründe ve bu coğrafyanın otokton halklarının kültüründe komşuluk çok önemli ve farklı anlamlar taşıyor. tarihsel olarak bu coğrafyanın otokton halklarından ermenilerin ve rumların içeride değil de dışarıda komşumuz hâline geldikleri bir dönem yaşıyoruz. en önemli otokton halklardan süryanilerin başlarına gelenler daha da karmaşık. yaşamayı hâlâ şöyle böyle başarabildiğimiz kürt komşularımızla ilişkilerimiz muazzam girift.

    peki, politikleşmeyelim ve dini referanslar da göstermeyelim. sanatı daha yukarıya taşıyalım. bütün bunların üstünde bir yüksek sanat olduğunu düşünerek eleştirmeyi deneyelim. bienalin başlığı nerede? komşuluk ilişkileri nerede sahi? yerelleşmeden küreselleşmeye çalışanların bienali olmuş, kimsecikler kusura bakmasın. bakkal mehmet, ev hanımı ayşe teyze kendi hayatından kesitle olsa bile buraya gitmeyecek belki ama bizim onlara yönelik kopukluklarımız da devam edecek.

    ben bu bienalde gerçekten üzüldüm. kişisel olarak çok güzel şeyler gördüm. rum ilkokulunda, pera'da, kısmen modern'de güzel şeylere denk geldim de ya bu kadar başlıktan kopuk olacaksa daha genel başlıklar koyun ya da başlık koymayın. 15. istanbul bienali diyelim ve geçelim. yine düzenlenen ülkeden kopukluk, yerelleşememe vs. yaşansın ama en azından kendi koyduğunuz başlıktan bu denli uzaklaşmamış olursunuz, belki.
11 entry daha
hesabın var mı? giriş yap