2 entry daha
  • çoğunlukla (ben de dahil) yanlış kullanılan iki kavramdır.

    empatik kişi karşısındaki insanın duygu durumundaki aşırılıkları anlar, bu aşırılıkların mantıksız olduğu noktada ise kendini tarafsız bir noktada tutabilir. böylelikle aşırılıklar yaşayan kişiye problemlerini aşabilmesi için yardımcı olabilir. empatik insanlar risk yönetimi ve problem çözme konularında başarılıdırlar.

    sempatik kişi ise karşısındaki insanın duygu durumundaki aşırılıkları mantıklı yada mantıksız fark etmeksizin fanatik bir tutumla aynen yaşar. aşırılıklar yaşayan kişiye tarafsız bir noktadan bakıp yardım etmek yerine onunla taraf olur, yaşadığı aşırılıkların haklı yada haksız olup olmadığını sorgulamadan aynı aşırılığı kendi de yaşar. sempatik insanlar risk yönetimi ve problem çözme konularında başarısızdırlar.

    örnek vermek gerekirse;

    suç işlerken yakalanan ama suçunu inkar eden bir adamı ve bu adamın yakın çevresindeki arkadaşlarını düşünelim. bu kişinin yakınındaki empatik insanlar kişinin duygu dünyasını hisseder, suçu neden kabullenmek istemediğini anlar lakin ona hak vermezler. çünkü yaptığı şey yasadışıdır ve cezasını çekmesi gerektiğini bilirler. sempatik insanlar ise suçlu kişi ile birlik olurlar, onunla birlikte suçu inkar eder ve hatta kişinin suçsuz olduğunu bile düşünürler.
3 entry daha
hesabın var mı? giriş yap