• egitimde rehberlik calismalarinda empati onerilirken sempati onerilmez. bir ogretmen ogrencisine empatiyle bakabilir ama sempatiyle bakamaz, bakarsa ogrenci acisindan daha kotu durumlara sebebiyet verebilir. egitim ogretimde fikirdas olma olumluyken, duygudas olma olumsuz bir durumdur.
  • tarafsızlık vs. yandaşlık durumudur.

    empatide karşımızdakini anlamak esastır. amacımız niyetimiz kendi duygularımızın farkında olmak ve bununla birlikte karşımızdakinin ne düşündüğünü hissettiğini anlamaktır. sempatide ise taraf olmak vardır. sempatide kendi düşüncemizi değil karşımızdaki ile aynı şeyi düşünmek ve onun bu düşüncesine taraf olmak, yandaş olmaktır. özdeşleşme ile karıştırılır
  • çoğunlukla (ben de dahil) yanlış kullanılan iki kavramdır.

    empatik kişi karşısındaki insanın duygu durumundaki aşırılıkları anlar, bu aşırılıkların mantıksız olduğu noktada ise kendini tarafsız bir noktada tutabilir. böylelikle aşırılıklar yaşayan kişiye problemlerini aşabilmesi için yardımcı olabilir. empatik insanlar risk yönetimi ve problem çözme konularında başarılıdırlar.

    sempatik kişi ise karşısındaki insanın duygu durumundaki aşırılıkları mantıklı yada mantıksız fark etmeksizin fanatik bir tutumla aynen yaşar. aşırılıklar yaşayan kişiye tarafsız bir noktadan bakıp yardım etmek yerine onunla taraf olur, yaşadığı aşırılıkların haklı yada haksız olup olmadığını sorgulamadan aynı aşırılığı kendi de yaşar. sempatik insanlar risk yönetimi ve problem çözme konularında başarısızdırlar.

    örnek vermek gerekirse;

    suç işlerken yakalanan ama suçunu inkar eden bir adamı ve bu adamın yakın çevresindeki arkadaşlarını düşünelim. bu kişinin yakınındaki empatik insanlar kişinin duygu dünyasını hisseder, suçu neden kabullenmek istemediğini anlar lakin ona hak vermezler. çünkü yaptığı şey yasadışıdır ve cezasını çekmesi gerektiğini bilirler. sempatik insanlar ise suçlu kişi ile birlik olurlar, onunla birlikte suçu inkar eder ve hatta kişinin suçsuz olduğunu bile düşünürler.
  • empati karşıdaki kişinin ne hissettiğini anlamaya çalışmak, kendini onun yerine koyabilmek iken sempati karşımızdaki kişinin yaşadığı duyguyu aynen yaşamaktır.

    o acı çekiyorsa bizim de çekmemiz gibi.

    kısacası birebir yaşamak *ile mış gibi *yapmak.
  • günlük türkçede feci derecede anlam kaymasına uğramış olan iki kelimenin versus'udur.
    biri fikirdaş, diğeri duygudaş olmakla ilgilidir.

    .

    türkçe sözlük tanımları:

    empati= kendini karşısındakinin yerine koyarak düşünme, karşısındakinin ne düşündüğünü, duygularını sezebilme, anlayabilme yetisi.
    empati kullanımı örneği: annesi ölmüş birinin halini anlamak sureti ile onu el şakası yaparak güldürmeye çalışmamak.

    sempati= duygudaş olma durumu.
    sempati kullanımı örneği: testislerine top gelen adam videosu izlerken için bir kötü olması ve akabinde eller ile kendi testislerini kapatmak.

    .

    ingilizce sözlük tanımında sempati'nin daha kısıtlı bir tanımı var.
    * daha iyi tanımlamış bizim sözlük.

    empathy= the ability to understand other people’s feelings and problems
    sympathy= the feeling of being sorry for someone who is in a bad situation
  • porno izlerken;
    şanslı hemcinsinize duyduğunuz yakınlık sempati
    masturbasyon yapmanız empati
hesabın var mı? giriş yap