2 entry daha
  • dogru adi "stevens johnson sendromu"dur. kabaca, alinan bir ilaca, ya da bakteri veya viral enfeksiyonlara vucudun verdigi yuksek boyutlu alerjik tepki olarak tanimlanabilir.
    uc temel cesidi gozlemlenmistir : eritema multiforme minor*, stevens johnson sendromu* ve en tehlikelisi olan toksik epidermal nekroliz sendromu*.
    em, en hafif olanidir. tekrarlayabilir. kol ve bacak bolgelerinde, agiz icinde yaralar olusur. ancak mukoza hucrelerindeki bozulma diger turlerine oranla daha azdir.
    sjs nin genellikle tekrarladigi gozlemlenmemistir. kornea, agiz, rektum, genital bolgelerde su kabarciklari seklinde enfeksiyon olusur. cogunlukla beraberinde yuksek ates ve genel halsizlik getirir.
    tensde bu durum tum vucudu ve mukoza hucrelerini kaplar. deri dokulmeleri gozlenir.

    sjs, enfeksiyon nedeniyle olusabilse de, en cok ilac kullanimiyla meydana geldigi bilinmektedir. kasilma onleyici ilaclar (fenobarbitol gibi), sulfonamitler (ya da sulfo ilaclar), steroidik olmayan anti inflamatuarlar (nsaids) (ibuprofen gibi) ve antibiyotikler (amoksilin ve tetrasilin gibi) en yuksek siklikta rastlanan ilaclardir.

    daha ayrintili bilgi almak isteyenler icin bir de konuyla ilgilenen bir de vakif kurulmustur.
    http://www.sjsupport.org/
19 entry daha
hesabın var mı? giriş yap