41 entry daha
  • "(...) toplum kendi düzeni devam etsin diye, düzenin rasyonalitesi üzerine söz söyleyenleri, tıpkı van gogh'a yaptığı gibi deli olarak ilan edip, söylenenleri boşa çıkarmanın rasyonel yollarını da bulur. yine de bağırmaya devam eden, "çürümüş" düzenin işleyişi hakkında söz söyleyenler hep vardır. andrey tarkovski'nin "nostaljisi'ni" (1983) hatırlatmak gerekir. kendini yakmaya hazır bir adam, bu eylemden hemen önce seyirciye, bizlere, dünyaya döner ve "siz sağlıklı olanlar! sağlığınız ne anlama gelir? insanoğlunun bütün gözleri, içine daldığımız çukura bakıyor... dünyayı yıkıntının eşiğine getirenler, sözüm ona sağlıklı olanlardır... deli bir adam size utanmanızı söylüyorsa ne biçim bir dünyadır burası" diye bitirdiği uzun bir nutuk çeker. bütün bunlar bir anlamda aydınlanmanın ve baş tacı ettiği rasyonalitenin yol açtığı hayal kırıklıkları üzerine söylenen sözlerdir ve yeni de değildir (...)"

    michel haneke'nin filmleri, barış kılınç; 2014.

    edit: sanatsal bağlamda, insanı, dünyadan umudu kesmek noktasına, friedrich dürrenmatt da getirebilir (tuhaf bir ifade oldu ama olsun):
    (bkz: friedrich dürrenmatt/@invulnerable).

    edit2: "(...) eğer dünya yaşanılamayacak kadar tiksindiriciyse, bu dünyada yaşamak ve zevk alabilmek insana taşınması zor bir yük gibi gelebilir. haneke filmografisi yaşamları trajik olmasına rağmen trajedilerini eski yunan mitlerindeki kahramanlar gibi yaşayamayan sıradan hem de fazlasıyla sıradan insanların hikayesini anlatmak ister; tüketici kapitalizmin dayattığı "keyfine bak" buyruğuna karşı geldiklerinde bu sıradan insanlar, taşıyamadıkları yaşam yükü altında ezilirler: yedinci kıta, tesadüfi bir kronolojinin 71 parçası, kurdun günü, bilinmeyen kod, aşk. ya da hiçbir yük ve sorumluluk kabul etmediklerinde, evrenin şeytanları olarak davranmaya başlarlar: benny'nin videosu, ölümcül oyunlar, saklı, beyaz bant, piyano öğretmeni. (...)"

    haneke'den hakikat çığlıkları, nilgün tutal cheviron; haneke huzursuz seyirler diler adlı kitaptan; 2014.

    happy end, her iki gruba da girebilecek kahramanlarla dolu.
47 entry daha
hesabın var mı? giriş yap