10 entry daha
  • güzellik ve simetri arasındaki ilişki tam olarak nedir, nelere kadirdir? bakın, louis de bernieres çok sevdiğimiz yüzbaşı corellinin mandolini adlı yapıtında fikir yürütmüştü tam da bu konuda: yüzbaşı corelli esas kız pelagia'nın eski nişanlısına işlediği yeleği görüyor ve yüksek hayranlık hislerini ifade ediyordu. pelagia ise içten bir tevazuyla yeleğin o kadar da güzel olmadığını, her şeyden önce simetrinin eksik olduğunu söylüyordu. işte tam bu noktada corelli tiradına başlıyor ve simetrinin yalnızca cansız şeylerin özelliği ve güzelliği olabileceğini, ancak bir binada ya da heykelde güzel durabileceğini, ama birazcık dağınıklıktan hoşlanan insan yüreğinin insan yüzündeki simetriyi güzel değil de soğuk bulacağını anlatıyordu pelagia'ya. arada onun yüzündeki düzensizliğin onu güzel ve çekici kıldığını söyleyerek inceden kur yapmayı da ihmal etmiyordu. peki haklı mıydı corelli?
    bakın şu hayatta iyi kötü günlerim oldu, çok sergüzeştlerden geçtim, ama mantığımla duygularımı hiç karıştırmadım, bilime olan inancımı hiç yitirmedim. ve içim acıyarak söylüyorum ki, sevdiğim corelli yanılıyordu.
    zira bilim diyor ki, yüz ve vücut simetrisi güzel bulunur, çekici bulunur. güzellik büyük ölçüde sağlıklı görünüm demektir. ve gerek yüz, gerekse vücut simetrisi ciddi birer sağlık göstergesidir. bunu da şöyle açıklayabiliriz: bünyede simetriyi bozan şeyler ancak zararlı çevresel ya da genetik etkenler olabilir; simetrik yüzler ve vücutlar ise işte tüm bu stressor tabir edilen nahoş etkilere direnç gösterebilmiş sağlıklı bünyelerindir. hakikaten de, yüz simetrisine sahip insanların fizyolojik ve psikolojik açıdan daha sağlıklı oldukları belgelenmiş bir çalışmada. ve hatta iyice coşmuş bir araştırmada yüzleri daha simetrik olan erkeklerin kadınlar tarafından daha fazla arzulandığı, hayatları boyunca daha fazla seksüel partnerle beraber oldukları, eşlerini daha fazla aldattıkları ve de daha erken yaşta ilk cinsel deneyimlerini yaşadıkları saptanmış.
    bu noktada yapılacak şey belli: elinize bir ayna bir de vesikalık fotoğrafınızı alıp yüzünüzün bir tarafını diğer tarafın üstüne yansıtmak ve oluşan görüntünün size ne kadar benzediğine karar vermek. ben de denedim doğrusu merakımdan, aman allahım dedim, elime ayna değil de cam almışım sandım bir an, halbuki sonra kontrol ettim, aynaymış yani.
55 entry daha
hesabın var mı? giriş yap