• insanın çeşitlemeler yapmadan duramadığı cümle. efendim onca iş güç arasında süs bebekliğini korumak zor zenaattır. allahtan tanrı, varoşlardan üç otuz paraya, sigortasız, güvencesiz çalışmak zorunda kalan hayatın kenar süsleri temizlikçi kadınları yaratmıştır. böylece kendi evlerine ekmek temin eden bu kadınlar evleri temizlerken, evin süsü, alışverişe çıkabilir, kuaföre gidebilir, diğer ev süsleriyle görüşebilir. meşru çocuklarının aklı, başarıları hakkında bir ağızdan konuşabilir. bu süslerin hayattaki tek ciddi üretimi çocuk olduğundan hamile örneklerini etraflıca süzünüz. o nasıl bir kasıntılı duruş, nasıl bir serkeş ifşaattır öyle.

    ayrıca bir türk kadını evinin süsü ise dört türk kadını dört evin süsüdür icabında. ister tek bir eve koyar süslülük yoğunluğunu artırırsınız ister ayrı ayrı evlere dağıtarak süslü ev sayısını katlarsınız. bunların bazıları resmi olarak nikahlı süsünüz olmayabilir ama olsun avrupalı kadınlarda bu kadarı da yoktur.

    dünya savaşları yaşayıp, erkek nüfusunun çoğunluğunu kaybeden avrupalı uluslarda, yasal düzenleme yapıp bir kaç süse icazet vermek akıllarına bile gelmemiş, o biçare avrupalı kadınların çoğu miss ünvanları ile gömülmüşlerdir. şimdi onlar cennetteki köşelerinden yaşlı gözlerle ortadoğu ülkelerini süzmekte, "keşke onların yerinde olsaydık" diye iç geçirmektedirler.

    bir kadını pencere önü çiçeğine dönüştürmek, kompleks ister, korku ister, şüphe ister, politik ikbal ister. tüm bunları reddedip olayı gelenek-modernite çerçevesinde el almak da ikiyüzlülük ister.
15 entry daha
hesabın var mı? giriş yap