• insanlarca 'paylaşım', 'iyi niyet' adı altında düşünülse de, uzmanı olmamakla birlikte, o kimse üzerinde olumsuz zincirleme etkileşimler başlatabileceğini düşündüğüm eylem.

    hemen çok basit bir örnekle açıklayalım,

    apartman görevlisinin bir oğlu olduğunu düşünelim, yaşını da 11-16* arası varsayalım. ben de apartmanda oturan sade vatandaş olarak, iyi niyetli bir şekilde gel dedim kardeşim senle playstation oynayalım. oynadığımızı güzel vakit geçirdiğini varsayalım. çocuk üzerinde esas amaç olan ilk aşamayı böylece aşmış bulunuyoruz, 'anlık mutluluk'.

    fakat esas değineceğim noktaya şimdi gelelim. bu kardeşimiz evine gittiğinde, belkide neden benim playstation'um yok diye sorgulamaya başlayacak. ileri aşamalarda bunu ailesine yansıtacak. kıskanmadığı şeyleri okulunda, etrafta kıskanmaya başlayarak zincirleme bir kişilik bozukluğu yaratacak kendinde. belki babasını zayıf görecek. onuruyla para kazanan, kendince ailesini geçindirme derdine düşmüş babasını sözleriyle yaralayacak bir genç çıkacak karşımıza.

    elbette 'ona göre yetiştirsinler onlarda amk', 'bu çocuk olmuş mu' diyen arkadaşlar çıkacaktır. fakat binde bir dahi olsa, bu tarzda iyilik yapayım derken yapmamak bazen daha mı iyidir diye düşünüyor insan.

    tahmini bir dipnot : keşke o çocuk sorgulamaya babasından değilde, bu olaylar zinciri oluşması halinde sisteme yapsa.
1 entry daha
hesabın var mı? giriş yap