10 entry daha
  • zamanında belçikalıların gelip aynı yörede yaşayan insanlardan az biraz uzunca olanlara hutu, diğerlerine tutsi demesi sonucu ikiye bölünmüş bir halkın birbirine düşmesi sonucu ortaya çıkan katliamın filmi. bu "farklı" gruplara mensup insanlar birbiriyle iç içe, komşu, arkadaş, hatta ana karakterimizde olduğu gibi karı koca. ama ne mantıktır, hangi sivri belçikalının fikridir bilemem bu dönemde bu ülkedeki insanların kimlik kartlarında hutu veya tutsi damgası bulunmaktadır. filmin başında da bu kutuplaşmanın nasıl yaratıldığı özetlenmektedir.

    "bölünmeyi yaratan belçikalılar. insanları seçtiler, derilerine göre; insanlar arsında bölünme yarattılar. belçikalılar ülkeyi tutsiler'e yönettirdiler. ayrıldıklarında da hutular'a bıraktılar. ve tabi ki hutular da yıllar süren baskının intikamını alıyorlar."

    ben bu filmi izlerken, izleyen bir çok insan gibi, insanlığımdan utandım. 94 yılında, ki benim 13 yaşında olduğum döneme denk gelir, haberlerde bu soykırımı duyup, ordaki insanlara yardım etmeye koşamazdım şüphesiz. ama haberdar olmak, insanların orda nasıl acımasızca katledildiklerini bilmek bile hiç bilmemekten iyidir mutlaka. ve bu açıdan bu film gerçekten önemli. bu katliamı bilmeyen, duymayan insanların suratına çarpılan bir tokat gibi. milliyietçilik --> faşistlik doğrusunun ucunun nerelere varabileceğini gösteren canlı bir kanıt. özellikle içinde bulunduğumuz şu günlerde kesinlikle fırsat bulan herkesin izlemesi gereken bir film.
201 entry daha
hesabın var mı? giriş yap