3 entry daha
  • ben aslında bu işlerin çok uzmanı değilim. gerçekten deneyimli kullanıcılar kendi deneyimlerini ve önerilerini yazarlarsa sevinirim. 1 ay gibi kısa bir zaman diliminde 0.3 bitcoinle pazara girip tam 1 bitcoin'e ulaşmayı başardığım için benim de söyleyecek bir kaç sözüm var. (aslında bitcoin maceram oldukça eski. ama ben bitcoin'in uzun bir süre yatay seyrettiği bir dönemde bitcoin almıştım ve internette btc ile ödeme kabul eden her yerde onu kullandım. farkında olmadan vpn servislerine, hosting servislerine bir araba, bir ev parası gömmüşüm. (şaka şaka, o kadar da değil ama var epey miktar) benim yerimde olsaydınız kafanızı taşlara vururdunuz ama çok umrumda değil benim. zengin olduğumdan değil, her zaman bir yolunu bulmak konusunda şanslı olduğumdan. neyse, konumuza dönelim.)

    ön uyarılar/bilgiler:
    - başta da belirttiğim gibi, kesinlikle tecrübeli ve iddialı birisi değilim bu konularda. bu nedenle yazacaklarımın hiç biri yatırım tavsiyesi değildir.
    - ben çoğunlukla binance, poloniex ve cryptopia kullanıyorum. size de bunları tavsiye ederim.
    - bu işlere telefon üzerinden bulaşmanızı hiç önermiyorum. her ne kadar gayet kullanışlı applicationlar olsa da minik ekranda illaki bir şeyler gözden kaçabiliyor. pc veya tablet kullanın. telefonu sadece takip için kullanın.

    öneriler:
    - cex.io'dan kredi kartıyla btc almak pratik gözükse de bir çok kredi kartı bu işlemi "nakit avans" olarak kabul ediyor. bu nedenle işleminizi yerli borsalardan birinden yapmanızı ve oradan diğer borsalara aktarmanızı tavsiye ederim. daha ucuza geliyor. (ben eski alışkanlığım dolayısıyla btcturk kullanıyorum ama daha ucuza para transfer etmek isteyenler koineks'ten dogecoin alıp kullanmak istedikleri borsaya aktarabilirler.)
    - portföyünüzü almak istediğiniz riske göre parçalara ayırın. eğer olabildiğince risksiz takılmak istiyorsanız yarısından fazlasını btc'de bırakın. btc bu sektörün belkemiği. ama kaybetmekten korkmayacağınız bir rakamla yatırım yapacaksanız ve amacınız en kısa yoldan en çok parayı kazanmaksa çok az bir miktarını btc'de bırakıp kalanını altcoinlerde değerlendirebilirsiniz.

    alım-satım önerileri
    - almak istediğiniz coin'in son bir ay ve son bir hafta grafiğini mutlaka inceleyin. yakın zamanda pump yemiş ama sonra bir miktar geriye dönmüş coin uzunca bir süre yatay seyredebilir. gerçekten inandığınız bir projeyse almanızda elbette sakınca yok ama amacınız sadece al-sat yapmaksa bu tip coinlere yüklü girmeyin.
    - hali hazırda zaten yükselişte olan coin'e sazan gibi atlamayın. grafikten yükselişin ne zaman başladığını bulun. eğer uzun süredir yükseliyorsa eninde sonunda bir yerlerden geri döneceğini bilerek giriş yapın. mümkünse satış emirlerinden kontrol edin.
    - çok klişe; "düşerken al, yükselirken sat". ama bu sadece al satçılar için geçerli bir kriter tabi ki. "alıp unutacağım" diyorsanız bu sözü dikkate almayabilirsiniz.
    - zarardayken asla sat-ma-yın. tabi ki tüm yatırımınız tek bir coinse ve o coin'in bir daha adam olamayacağından eminseniz ilk fırsatta çıkabilirsiniz ama siz aldıktan bir süre sonra düşüş yaşadı diye endişelenmeyin. sabır gerçekten çok önemli. bırakın bir süre diplerde takılsın, eninde sonunda size satış için fırsat verecektir.
    - coinlerin arzı çok önemli. arzı çok yüksek coinlerin asla çok çok yükselmeyeceğini bilin.
    - platform coinleri her zaman yüksek potansiyel taşır. neo, neblio, stratis, lisk, qtum, icon, cardano, waves ilk aklıma gelenlerden. ethereum'u zaten herkes biliyordur. gerçi çok yüksek olduğu için insanlar almaktan çekiniyor ama ethereum daha da yükselebilir.
    - parallel coin almayın :) fetö'den yargılanabilirsiniz. (şakalar komiklikler molası)
    - waves'e bulaşmayın. o öyle oralarda 11 dolarla 13 dolar arasında takılır durur. (bana ileride bu lafı yedirirse sasha reyizi döverim. ve elbette bu da kesinlikle ytd. siz bilirsiniz.)

    borsalar hakkında kısa kısa:
    cex.io
    kredi kartıyla btc almaya imkan veren borsa. kullanışlı bir de application'ı var ama coin sayısı yetersiz.

    binance
    grafiği aslında kötü ama tek ekranda en çok detay görebileceğiniz borsalardan ve popüler coinlerin çoğunu bulabileceğiniz yerlerden birisi olduğundan yine de en rahat takılabileceğiniz yer. ayrıca burayı kullanacaksanız mutlaka bnb isimli kendi coinlerinden alın. masraflarınız yarıya düşüyor.

    kucoin
    gelir paylaşım modeliyle yeni yeni yükselişe geçen borsa. sitenin ana görünümü berbat ve sürekli google aut istemesi dolayısıyla işlem yapmak işkence ama alım satım işlemlerini trade.pro ekranından yapacaksanız detaylar binance'dan bile daha iyi. bir sürü saçma sapan coin de işlem görüyor ama bazı güzel coinler burda mevcut değil.

    cryptopia
    coin sayısı bakımından yukarıdakilerin hepsinden iyi. onay prosedürü ve google aut zorunluluğu yok. fakat çoooook fazla shitcoin barındırıyor. bilmediğiniz veya yeterince araştırmadığınız coinlere grafiğine bakıp dalmayın. adı pek bilinmese de güvenilirlik konusunda kesinlikle sorunsuz.
    waves'e bulaşmayın! o öyle oralarda 11 dolarla 13 dolar arasında takılır durur. (lan?)

    yararlanabileceğiniz siteler:
    https://coinmarketcap.com/
    https://bitcointalk.org/
    https://solume.io/?sorting=socialvolumechange
    https://medium.com/topic/cryptocurrency (hemen her coin'in medium sayfası mevcut. bulun ve takip edin)

    ayrıca coin'lerin mutlaka reddit topluluklarına da üye olun. hatta aslında reddit'te kripto paralarla ilgili pek çok topluluk var üye olabileceğiniz. twitter'dan takip etmeye çalışın. waves almayın, o öyle oralarda 11 dolarla 13 dolar arasında takılır durur.

    portföyünüzü takip etmek için şu uygulamadan yararlanabilirsiniz:
    https://play.google.com/…=com.blockfolio.blockfolio
    online olarak da burada tutabilirsiniz:
    https://coinhodler.io/
    hepinize bol şanslar. soru sormak isteyenler yeşillendirebilir.
593 entry daha
hesabın var mı? giriş yap