• konya'nin 49 km güneybatisinda konya meram ilçesi, hatunsaray beldesine bagli gökyurt köyünde bulunan antik kent.

    yapilan arkeolojik çalismalar sonucu kilistra'da hellenistik ve roma çaginda (i.ö. 2. yy-i.s. 3. yy) yerlesimin basladigi tespit edilmistir.

    kazi esnasinda dogu sirahanede esik tasi olarak bulunan roma devri bir devsirme mezar yazitinda kilistra adinin geçtigi görülmüstür.

    kilistra bizan devrinde (i.s. 8-13 yy) yogun bir sekilde kapadokya benzeri kaya oyugu yerlesmelerine sahne olmustur.

    incil'de söz edilen aziz paulos'un seyahatleri sirasinda ugradigi anadolu kentlerinden lystra ayni zamanda ünlü kral yolu üzerinde olup ikonion (konya)-pisidia antiocheia (yalvaç) arasinda bulunmaktadir. listra'dan yalvaç'a giden haberci paulos kilistra'ya da ugramistir. haberci paulos'un mektuplar gönderdigi timoteos da lystralidir.

    kazi çalismalari esnasinda temizligi yapilan sümbül'ini kilise'nin bulundugu mevkiye halen yöre halkinin "paulönü" demesi aziz paulos'un adinin yasatildiginin kanitidir.

    roma devrinde hristiyanligi kabul etmis lystra halkinin paganist (putperest) kitlelerin ve yagmacilarin yogun saldirilarina dayanamayarak çevresinde bulunan ve saklanmaya elverisli daglik kesimler seçtikleri görülmektedir. kurulan bu sakli kentlerden en önemlisi kilistra'dir.

    gökyurt köyünün halen yasayan halki kilisra antik kenti üzerine yerlesmistir. bizans döneminde yerli halkla anadolu'ya gelen türk'lerin birlikte yasadiklari bazi bulgularindan anlasilmaktadir. osmanli döneminde ise daha çok hayvancilikla ugrasan konar-göçer asiretlerin iskan edildigi etnolojik bulgulardan tesbit edilmistir.
7 entry daha
hesabın var mı? giriş yap