• zaman kavramını bizlerin dışında ve birimlere dayalı, kısıtlı ve değiştirilemez bir sabit olarak değerlendiren newton zamanı ile değil de, tamamen bizlerin algısına bağlı olarak değişebilen göreceli bir kavram olarak niteleyen einstein'ın zaman teorisiyle değerlendirilirse sebebi rahatlıkla bulunabilecek durumdur.

    belli bir anda kişi eğer memnun ve mutluysa bu onun, bulunduğu mekanda daha fazla yer kaplama arzusuna yol açar. bunun sonucu olarak da soyut anlamda kaplamak istenen yer arttıkça zamanın oransal etkisi ve ağırlığı azalır ve bu sebeple algıda zaman akışı hızlanır. tersi bir senaryodan örnek vermek gerekirse, memnuniyetsiz ve şikayetçi olunan anlarda, bulunulan mekanda yer kaplama isteği sıfıra yakınsayacağı için zamanın ağırlığı artar ve akış yavaşlar.

    başlıktaki durum için de benzer kurallar söz konusudur. 19.00-00.00 aralığında en mutlu ve huzurlu zamanını yaşayan insan mekanda daha fazla yer kaplayarak zamanını hızlandırırken, bu periyotta gece vardiyasına yeni başlamış bıkkın bir işçi mutsuz ve şikayetçi olduğu için kendi mekanında daha az yer kaplamak isteyeceğinden zamanını yavaşlatmış olur. mesele bu şekilde özetlenebilir.

    son olarak; konudan bağımsız olmak üzere, başlıktaki zamana yapılan ışık hızı benzetmesi de teorik olarak mümkün değildir. ölçüt olarak birbirinden ayrı kavramlar olmalarının yanı sıra, ışık hızındaki her varlık için zamanın durduğunu da anektod olarak eklemek lazım.
4 entry daha
hesabın var mı? giriş yap