5 entry daha
  • plastik söz konusu olduğunda bir sürücü ve bir motor dan güç ve tahrik alarak ekstrüderin vidasının granül ya da toz halindeki plastik hammadeyi vidanın ileri hareketi ile yatay ekstrüzyon kafası ya da profil,boru kalıplarından geçirerek yaptığı hareket sonucu meydana gelen üretimdir.

    hayatımız bir çok alanında üretilen bu plastik levhaları kullanırız.bu levhalar daha sonra bir vakum makinesinde şekillenerek bir şarküteri kabından,bir kamyonetin tüm arka bagaj kaplaması ya da evimizdeki buz dolabının iç kaplama levhaları haline gelebilir. aynı teknikle yatay ekstrüzyon kafasından sonra çıkan levha çok ince şeritler halinde belli bir hızda dönen bobinlere sarılarak nylon iplik de üretilebilir.buna da örnek pp çuvaldır ki aslen hanımların nylon çorapları ile sıradan patates çuvalı aynı hammaddeden üretilmektedir.

    edit;biraz az yazmışım aslen yatay ekstruzyon dışında pek çok değişik yöntem mevcuttur özellikle pe ürünler ve az da olsa pp için geçerli blown film ekstruzyonu ve bir kalıbın içine enjeksiyon yöntemi ile plastiğin enjekte edilmesine benzer bir yöntemi sayabiliriz ki minicik su bardağından kocaman araba tamponuna kadar . bu arada hanımların çorapları sorunsalı sadece oldukça kalın versiyonları için geçerli diğerleri için hala ve ısrarla polyamid kullanılır ki kendisi aslında sert ve bariyer bir malzemedir bilumum peynir,salam ambalajın evoh ile ayrı yada birlikte kullanılabilir. bu arada nylon dupont firmasının bildiğin tescilli markasıdır ulu orta kullanırken dikkat etmek gerekebilir pp ile alakası yoktur.
15 entry daha
hesabın var mı? giriş yap