43 entry daha
  • populer muzigin en avantgarde, siradisi, aykiri, sofistike ve komplike sahsiyeti. yeri kolay kolay doldurulacak bir muzisyen degildir; miles davis jazz icin ne ise, bach, beethoven klasik muzik icin ne ise frank zappa'da populer muzik icin odur.

    muzigi tek kelimeyle theatraldir. kompleks armoni yapisi ve orkestrasyonlari, polyrhythmic sarkilari muzigini pop statusunun disarisina cikarsa da, aslinda deneysellikle pop-rock muzigini birlestirebilmis bir insandir. yillar yili frank zappa bir muzisyeden ziyade, basarili ve yetenekli muzisyenlerin yetistigi bir okul olmustur. kimler gelip gecmemistir ki ustadin elinden; steve vai, adrian belew, chad wackerman, vinnie colaiuta, george duke etc... -bu liste uzar gider boyle!

    muziginin kompleks yapisina ragmen, eglence yapisi ve theatral ogeleri o kadar kuvvetlidir ki siradan bir dinleyici bile frank zappa'yi sevebilir. virtuoz seviyesinde insanlarla calismasina ragmen onemli olanin muzik ve melodi oldugunu hic aklindan cikarmamistir. george duke zappa ile calistigi ilk donemde, frank'in kendisinden basit bir melodiyi sarki boyunca calmasini istediginde kendisinin daha kompleks seyler calabilecek seviyede oldugunu belirtince, zappa'nin "i know you can, but to play this simple melody is bothering you? you can be heavy and light at the same time (calabilecegini biliyorum ama boyle basit bir melodiyi calmak koyuyor mu sana? ayni zamanda hem agir takilabilirsin hem de hafif olabilirsin)" dedigini bir roportajinda belirtmisti. bu da zappa'nin muzigi kisisel bir seyden ote bir butun olarak gordugunu gosterir bence.

    sadece muzikal yonuyle degil, kayit alanina getirdigi devrimvari yeniliklerle de adindan soz edilmesi gerekir. o anlamda, yasadigi donemin fersah fersah otesinde dusundugu cok acik. verdigi her konseri kayit etmesi ve degisik konserlerin degisik kayitlarini yaratici bir sekilde kombine edip ortaya yeni seyler cikarmasi kendisine "king of overdub" taniminin verilmesini gerektirir.

    ayrica synclavier'i ilk defa bu kadar yaratici kullanan ilk muzisyenlerden biridir bence. civilisation phase 3 calismasi tamamiyle bir synclavier urunudur, aynen jazz from hell'de oldugu gibi.

    elestirel yani o kadar kuvvetlidir ki kendi muzigini bile elestirmistir. bir roportajinda daha deneysel calismalar yapabilmeye zaman ve para bulabilmek icin yillar yili konserler verip 'dinah-moe-hum' gibi eski sarkilarini tekrar tekrar caldigini itiraf etmisti.

    esprili ve rahat kisiligine ragmen olaylara cok gercekci yaklasan biridir. gene bir roportajinda, muzige gonul vermis ama muzik endustrisinin zorlu yollarinda kendilerine yer edinmeye calisan genc muzisyenlere ne tavsiye edecegini soran gazeteciye, toplumun daha cok uzun sacli su tesisatcisina ve tamirciye ihtiyaci oldugunu belirtip, aci ama ciplak gercegi bu kadar rahat ve basit bir cumleyle belirtmistir.

    su an eski albumleri, oglu dweezil zappa tarafindan dijital restore edilip tekrar piyasaya sunulacak diye duyduydum. hadi hayirlisi!

    http://zappa.com/

    zappa yi direkt dinlemek isteyenler icin:

    http://www.zappa.com/zapparadio/index.html
146 entry daha
hesabın var mı? giriş yap