33 entry daha
  • verimliligi kaplamanin durumuna cok cok bagli olan fren sistemi.
    uyari olsun acisindan anlatayim. tecrubeler uzerine olup, hadiseyi fizik kurallari ve abs ilkeleri cercevesine oturtabilmi$ degilim. sadece fikrim var, sonlara dogru payla$acagim.

    $imdi, abs'ye guvenelim. lakin ne zaman? yol $artlari net oldugu zaman.
    ne demek net?
    ya adam gibi yagmurlu, ya adam gibi kuru, ya adam gibi karli.
    bu gibi yol $artlarinda abs yuzunuzu kara cikarmaz. iyi bir fren performansi sergiler. burada hep "panik fren" denen kokleyip, durmayi bekleme frenlerini kastediyor olacagim.
    ancak, cok az yagmur yagmi$ yollar, micir kapli yollar, cok tozlu yollar gibi, "az kaygan" yollar abs panik fren performansini olumsuz yonden dramatik olarak etkiler.
    ornegin az yagmur yagmi$ bir yolda abs'siz kazik fren 40 metrede duruyorsa, abs ile belki 70-80 metrede duramazsiniz. ama saganak yagi$ta, abs'siz kazik fren 50 metrede dururken, abs sizi 40 metrede durdurur. ayni $ey dedigim gibi, hafif kaygan olarak tanimladigim yol $artlarinin tamaminda gecerli.
    en tehlikelisi de micir veya ayni etkideki toz toprak ta$li yollar.
    micir uzerinde kazik fren direksiyon kontrolunden yese de az bucuk bir performans sergiler. ama abs bu yollarda rezalettir. frene bastikca, abs vurdukca araba gider de gider, gider de gider.
    bunu $una bagliyorum,
    eger zemin uzerindeki kayganla$tirici etkiyi yaratan malzeme, madde (su tanecikleri, kum, cakil, toz vs...) basinc ile supurulebilen bir malzeme ise abs iyi performans vermiyor. cunku kazik fren bir yandan supurup, bir yandan alttaki nispeten iyi zemine tutunuyor. ama abs her kayma ba$ladiginda yolu yeniden biraktigi icin, o yari kaygan zemini aslinda cok daha kayganmi$ gibi ya$iyor. cok kotu performans sergiliyor.

    sonuc olarak:
    yukarida saydigim gibi, islak kuru arasi zemin, sert zemin ustu dokuntulu (micir, kumlu asfalt, camurlu asfalt, tozlu asfalt gibi yollarda abs'li aracla dikkatli olun.
    cok cok kotu fren performansi sergilerler.

    burada cok sik kar$ila$ilan ciseleyen yagmur yolu ve adam gibi yagmurda tam islak yollar icin kendi test sonuclarimi vererek kapatiyorum.
    ayni yol, ayni surat, panik fren sonuclarim:
    60-0 performansi,
    yari islak yol: >80 metre
    tam islak yol: <50 metre

    not: bir de advanced bilgi vereyim. teknik suru$ acisindan, burayi bayan arkada$larin okumasina gerek yok.

    panik frenlerde bile ayaginizi frene frenajin ilk <1 saniyesi icinde buyuk bir ivme ile basmayin ve bu esnada lastikleri koklayin. (zor tabi ama) eger bu ali$kanliginiz var ise abs'nin o frenajda iyi mi kotu mu performans gosterecegini $oyle anlarsiniz:
    siz daha tam koklemeden devreye girerse (o 1 saniye icini kastediyorum) abs sicar, ama tam kokledikten sonra vurmaya ba$larsa tutacaktir aslan gibi... bir de $i$ecek olan abs daha kucuk frekanslarla vurur.

    guvenli suru$ler.
69 entry daha
hesabın var mı? giriş yap