10 entry daha
  • ra mısır tanrıları'nın zeus'u diyebileceğimiz bir mertebededir. çölde yaşayan, dolayısıyla güneşle haşır neşir olan bir halk olan mısır'ın en güçlü tanrısı olan ra, tabiki de güneş tanrısıdır. birçok inanışa göre diğer mısır tanrılarının ra'nın parçalarını oluşturmuştur. bütün o osiris, ısis, sekhmet, thoth ve horusların hepsini toplasan anca bir ra ederler yani.

    bunun dışında ra kendisi gibi yüce bir tanrı olan amon ile birleşerek amon ra haline gelmiştir. bunun en büyük nedeni ise mısırlıların da monoteist, yani tek tanrıcı bir görüşe yakın olmasıdır. antik yunan'da yer alan şehir devletleri kendi tanrılarına sahip oldukları için ( mesela atina'nın tanrısı athena, sparta'nın tanrısı da ares'tir.) çok güçlü bir tanrı anlayışı yoktur. homeros'un ilyada'sını okuyanlar zeus'un en sevdiği şehrin truva olduğunu hatırlarlar. truva'yı zeus bile kurtaramamıştır. yunanistan'ın merkezi bir güce sahip olmayışı zeus'un ra kadar güçlü olamayışının siyasi bir yansımasıdır.

    antik çağ'da mısır'da egemenlik kurmak isteyen hükümdarların ra'nın soyundan geldiklerini, ra'nın mirasçısı olduklarını kanıtlamaları gerekmektedir. büyük iskender mısır'ı ele geçirdiği zaman kendisini ra'nın oğlu olarak tanıtmıştır.

    her gün güneşin doğabilmesi için ra saltanat kayığıyla duat'a yani öbür dünyaya geçip yolculuğunu tamamlamak zorundadır. ra kayığı kullanırken diğer tanrılar ( set, thoth ) kayığı atet'ten korurlardı. atet nil nehri'nde yaşayan devasa bir yılandır. eğer o günkü mücadeleyi atet kazanırsa güneş tutulması gerçekleşirdi. güneş doğduğu zaman mısırlılar ra'nın yolculuğu tamamladığını bilirlerdi.

    monoteist anlayış yerini politeizme bırakınca ra yine önemli bir figür olsa da yerini osiris almıştır. ra varlığını daha uhrevi bir aşamada gerçekleştirmeye başladığı için artık mitoloji osiris ve set'in mücadeleleri etrafında şekillenmeye başlamıştır.
2 entry daha
hesabın var mı? giriş yap