3 entry daha
  • şen köylüler sitesinden sipariş ettiğim bir ürünle, gönülden gelen bir hediye gibi bir anda karşıma çıkmasıyla tanıştığım, çok önemli bir buğday türü.

    sipariş ettiğim ürün başka olmasına rağmen yanında böyle bir hediye görmek kendilerine müteşekkir olmama sebep olmuştur, tekrar teşekkür ederim.

    gelelim buğday türüne... henüz araştırdım. nesli neredeyse tükenmek üzereymiş. bunun en büyük nedeni de diğer buğday türleri gibi ekonomik bütçe sağlamaması ve iri-sert yapıda olduğu için de yeni nesil buğday öğütme makinelerinin buğdayı öğütememesi olarak gösteriliyor. bunları öğütecek değirmen bulmak da bir hayli zormuş.

    gelelim değerine....

    besin değeri, mineral ve vitamin bakımından kıyaslanacak olursa, diğerlerine oranla yaklaşık 60 kat daha fazla kaliteliymiş. ayrıca selenyum açısından zengin olduğu için de cilde epey faydalıymış. içindeki lif mineralleri yüzdeki aknelere karşı tam bir savaşçı deniyor örneğin. dahası; saçlar için de gerekli mineral ve vitaminleri bünyesinde barındırarak saçları da besler ve korurmuş.

    bana gelen buğdayın üzerinde yazan ufak ama anlamlı yazıyı da paylaşarak noktalamak istiyorum izninizle:

    karakılçık buğdayı

    bahçesi olanlar bahçeye, saksısı olanlar saksıya eksin bu tohumu.
    endemik (yani yöremizin yabanıl buğday türüdür bu).
    gdo'suz ve bu toprağın çocuğu.
    çim halindeyken suyunu içersen şifadır.
    beklersen süt buğdayı olduğu an lezzeti başkadır.
16 entry daha
hesabın var mı? giriş yap