• varil bombası atarsan sorun yok (esad), konvansiyonel silahlarla bir milyon insan öldürürsen ne mutlu (ırak işgalinde abd), haldur huldur kafa kesip cihat yapmak hiç önemli değil (abd/türkiye destekli cihatçılar) fakat kimyasal silah atılınca savaş sebebi sayılıyor.

    bu "savaş suçları" safsatası burjuvazinin savaşı "steril göstererek"; savaş ilanını kolaylaştırmak için ortaya attığı safsatalar bütününden başka bir şey değil. savaş adı üzerinde iki gücün birbirini mümkün olan en kestirme yoldan yoketmeye çalışmasıdır. burada kadın, çocuk, yaşlı, sivil, engelli, iyi, kötü en iyi ihtimalle binlerce insan ölecektir. savaşı şirinleştirmek yerine savaşı en son seçenek (bu klişe haline gelen anlamıyla değil gerçekten en son yol) olarak düşünmek gerekir.

    fakat devamlı olarak siyasi/askeri kriz ve sömürü üzerinden ilerleyen kapitalizm için tabii ki "savaş karşıtlığı" kabul edilebilir bir şey olmadığı için; savaşı kendi çarpık burjuva ahlaklarına göre yontmaya çalışırlar. böylece sadece kendi çıkarlarını gözetmek için ortaya zorla çıkarttıkları, temel olarak yoksul sınıfların birbirlerini imha ettikleri savaşlara "kutsal, zaruri, ahlaklı, onurlu, adil" bir etiket yapıştırırlar. fakat gerçekte olan şey ise hala sabittir. savaş insanlığın rafa kaldırılmasıdır, insanların başkalarının çıkarları için birbirini öldürmesinin "iyi veya kötü"/"yasal veya yasadışı" biçimi olmaz.
hesabın var mı? giriş yap