7 entry daha
  • yaklasik 1-2 haftadir dis macunu kullanimini kestim. bunun yerine bol su ile dis fircalama aktivitesini gerceklestiriyorum. yukarıda bir arkadaş suyla diş fırçalamanın şebeke suyu ve klorla olan ilişkisinden falan bahsetmiş ama benim bunu yapmamin sebebinin klorla alakası yok. kuru kuru fırçalanmıyor meret.

    peki, günde 2 kez dişlerini macunla fırçalayan* bir insanken, neden diş macunu kullanmayı kestim? anlatayım.
    (ahahh, youtube'da deneyimlerini anlatan youtuberlar gibi oldum)
    (arkadaşlar bu arada kanalıma abone olmayı ve beğendiyseniz like atmayı unutmayın, iyi seyirler)

    ilk olarak şunu belirteyim, gün içinde, çok ve yüksek tonda konuşmayı gerektiren bir meslek icra ediyorum. bunu yaparken de bazen su tüketimine ayıracak zaman bulamıyor bazen de direkt su içmeyi unutuyorum. mesai saatleri içerisinde su içmediğim günlerin sayısı oldukça çoktur.

    ikincisi, alerjik bir bünyeye sahibimdir.

    üçüncüsü, ailemin *genetik kodlarının bize bir lütfu olan aft vb. ağız yaralarından fazlaca muzdaribimdir.

    ***

    böyle bir yaşam üçgeninde bulunmam neticesinde özellikle son birkaç ayda ağzımda avurt dediğimiz bölgelerde derin yarıklar şeklinde ağız yaraları çıkmaya başlamıştı ve geçmiyordu.
    bu durumun ağız hijyeni vb. ile ilgisi olduğunu pek sanmıyorum zira hijyene uzak bir insan değilim.
    suyu az tüketmemden kaynaklı olduğunu düşünüyordum ama buna dikkat etmem neticesinde yine bir değişiklik olmadığını gördüm.
    sağlıksız beslenme vb. kaynaklı olabildiğini düşündüm ama o kadar kötü alışkanlıklara sahip olmamam ve beslenme alışkanlığımın uzunca bir süredir aynı olmasından mütevellit neden şimdi sorusu daha baskın geliyordu.

    ben de her hastanın yaptığı gibi ailemizin doktoru google amcaya bi sorayım bu durumu dedim ve diş macununun da böyle şeyler yapabileceğini gördüm ve hemen o dakika bıraktım macun kullanmayı.

    şu an ne ağzımda yara var, ne de macun kullanmamaktan kaynaklı ekstra bir şikayet ya da huzursuzluğum. her şey macunluyken nasılsa o şekilde gidiyor.

    ama fark yok mu? var tabi ki.

    bir kere diş fırçalarken, macun olmamasından mütevellit bir eksiklik hissediyorsunuz. dişleri kazıyormuşsunuz gibi geliyor başlarda.

    ikincisi, ağzınızın temizlendiğini düşünseniz de o aromalı macunların verdiği ferahlık hissi ve koku olmuyor.

    üçüncüsü, macunlarda olduğu iddia edilen o besleyici mineraller vırtlar zırtlardan eksik kaldığınızı düşünüyorsunuz falan fişman.

    ama, geçen gün bir kere dişlerimi macun ile fırçalayayım dedim, bildiğin fırçaya asit dökmüşüm gibi dilim ve ağzımın yandığını hissettim, macunlara olan mesafem bir kat daha arttı bu sebeple.

    yaptığım sağlıklı mıdır, sağlıksız mıdır ya da mantıklı mıdır bilmiyorum ama macunu bıraktığım günden beridir çok daha mutluyum ağız yaralarım konusunda, gittiği yere kadar götüreceğim bakalım.

    saygılar.
5 entry daha
hesabın var mı? giriş yap