5 entry daha
  • zannimca ilk dinleyiste genel olarak akla yatan ancak bilimsel kanitlarin eksikligi yuzunden tatmin etmeyen belgesel. ustte de denildigi gibi bircok iddia kaynimda da vardi ona iyi geldi, on kisiye sorduk okey dedi, ben denedim oldu'dan oteye gecemiyor.

    izledikten sonra aklima takilan birkac sorunun cevabini da kisa internet aramalariyla bulabilmis degilim. tipla ya da herhangi bir saglik sektoruyle uzaktan yakindan bir alakam yok, o yuzden verecegim ornekler sacma olabilir ama umarim aklimdaki soruyu anlatmaya yarar:
    1. iddia edilene gore son 23 yilda sebebinin vitamin alimi oldugu iddia edilen sadece 10 (kusur) olum var. bu sayilarla sadece asiri doz mu kast ediliyor? yoksa mesela asiri vitamin sebebiyle bagirsak florasi bozuldu ya da bobrek tasi ve bunun sonucunda enfeksiyon olustu, gibi ikincil vakalar ve bunlara bagli gerceklesen olumler dahil mi? yoksa bu tip olumler mesela bagirsak, bobrek iltihabi, vs. sonucu gerceklesen olumler olarak mi kategorilendiriliyor?
    bir de sirf meraktan soruyorum, "vitamini alirken bogazina takildi, bogularak oldu" vakalari dahil mi acaba?
    2. kivircik sacli heyecanli abi bir yerde gdo'lu gidalari yemeyi birakalim, onun yerine hepimiz superfood yiyelim diyor. bu bana pek mantikli ve surdurulebilir gelmedi. ornegin misirin bugun gdo'lu olmasinin nedenlerinden biri normal bir misir tohumuyla uretilen misirin gunumuzdeki yuksek talebi karsilayacak verimlilikte olmamasi. biz simdi hepimiz misiri birakir quinoa'ya sararsak ayni sorun onda da olmayacak mi? ureticiler talebi karsilayabilmek icin verimliligi arttiracak yontemlere yonelmeyecek mi? bunu kulaktan dolma olarak soyluyorum ama belgeselin yayinlanma tarihiyle bugun arasina bakarsak bile quinoa talebinin artmasindan dolayi guney amerika'da bircok sorunun ortaya ciktigini gorebiliriz bence.
    3. yine ayni heyecanli abi vucudumuzun pismis besinleri zehir olarak aligiladigini iddia ediyor. yine icgudusel olarak hic inanasim gelmedi. vitaminini kaybeder demek yine bir derece ama zehir? lulelerine kurban oldugumun vegan oldugunu ve etten bahsetmedigini tahmin ediyorum ama etin pismis olmasi pismemis olmasina gore vucudumuz icin cok daha az riskli ve daha saglikliysa, zehir etkisini arttirmak yerine azaltiyorsa, vucut pismis seyleri zehir olarak algilar demek fazla iddiali degil mi?

    sorular hakkinda bilgi sahibi olan ya da kaynak gosterebilecek yazarlarin yonlendirmelerini dort gozle beklerim.
2 entry daha
hesabın var mı? giriş yap