• bir şeyler anlatmaya çalıştığınız kişinin sizi eli/gözü telefonda dinlemesi; size arada bakıp ses çıkaran teneke muamelesi göstermesi.

    söz konusu durumu neredeyse her ortamda gözlüyorum; samimi olan kişiler istisna olmak üzere beyaz yakalılar başta olmak üzere yeni neslin de eşlik ettiği durum. sizi götüyle dinliyormuş görünümü verip asıl dikkatinin başka uğraşlarda olması da soru işaretleri doğuruyor.

    soru işaretlerinin olası nedenleri;
    -son derece basit bir yapı çizmek; dinlemeye değer bir konu/kişilik oluşturamamak
    -konum/sosyal statü nedeniyle 2. planda görülmek
    -dış görünüş/ilk etkileşim anında 3-0 geriden başlamak

    dinleyici ile ilgili faktörler;
    -kendisince basit/gereksiz muhabbet ve konuları aktif dinlemektense başka uğraşlarla ilgilenmesi
    -egoist ve narsist bir kişiliğin eseri olarak bireysel zevklerinin zuhur etmesi
    -birebir iletişimlerden kaçmak/iletişimde gerekli donanım ve üsluplardan uzak bir kişilik vs.

    olası nedenleri akıllara ilk gelebilecek faktörler olduğundan değindim. ancak asıl belirtmek istediğim kişinin cinsi/ırkı/yaşı/görüşü ne olursa olsun sizinle muhattap olduğunda lütfen şu dikkatinizi ve duyu organlarınızı ona yönlendirin. iletişimde dinlemek bir saygı göstergesi olduğu kadar gelişmişliğin göstergesi olabilecek sosyal hayatın yansımasıdır. dinlemeyi ve nasıl dinleyeceğini bilemeyen bir toplum önce anlayamaz, ardından konuya özgün çözümleyici bilgi sunamaz, toplumlara yön gösterebilecek ortak fikirlere de varılamaz. maalesef toplumumuzun her karesini birbirinden bihaber, karşılıklı saygı ve iletişimden uzak; önceliği kullanımı basit ve zaman öldürücü olan teknoloji aletleri yer alan yapay insanımsı varlıklar dolduruyor..
7 entry daha
hesabın var mı? giriş yap