• türkiye'nin çöktüğünü gösteren durum.

    döviz sitelerine girip dakika dakika doların yükselişini görüp, o uzun dilleriyle "dolar ehehühehü" diye konuşuyorlar her yerde. fakat emin olduğum bir şey var: bunlar doların yükselmesine malum kişinin gideceğini düşünerek seviniyor. zannediyorlar ki malum kişi iktidardan inecek, dolar bir anda düşecek falan. türkiye'nin bu saatten sonra doları düzeltmesi en az 5 yılını (en iyimser ihtimalle bu 20 yıl da, daha fazla da olabilir) alacak zorlu bir süreçtir. üretme sürecidir. türkiye'nin 38 sonrası üretimi düşmüş, bu yıllarda yok olmuştur. düzeltmek hiç kolay değil. doların düzelmesi çok zordur hatta yiyeceği ambargolara göre düzelmeyecek duruma da gelebilir. ülke üretse bile satamayabilir.

    ha malum kişi iner, yerine gelecek kişi malum kişinin 2002-2013 arasındaki rolünü üstlenirse elbette düşer dolar ama en ufak sürtüşmede dolar yeniden buralara çıkar, bunun tehdidi ile bağımsız bir ülke olamayız. komşu ülkeler karıştırılır, destek olmak zorunda kalırız. etrafımızdan bir ülkeye müdahale olur destek olmak zorunda kalırız. teröristle masaya oturmak zorunda kalırız...

    doların yükselmesi yine halkı zorlayacak bir şey yani kısaca. yakın zamanda ithal ürünlerin çoğunu yiyemeyecek duruma gelince kim inmiş, kim çıkmış düşünmeyeceksiniz. hatta sabrınız taşacak, malum kişi inse bile yerine gelecek kişinin elinden bir şey gelmediğini görüp sabrınız taşacak. "neden bir şeyler yapılmıyor?" diye çıldıracaksınız. sonra birisi çıkacak elini uzatacak yapmak için, ona sabır göstermeyeceksiniz bu sefer malum kişinin bıraktığı güven yıkıntısı yüzünden. keza dediğim gibi türkiye'nin ekonomisi öyle 1 günde sihirli değnek ile düzelen bir şey değil. yıllar geçmeli. ben muhalif kesimin de, şu an iktidar yalakası olan kesimin de sabır göstereceğini sanmıyorum. iktidar yalakası olan kesim "şimdi de mi kandırılıyoruz." diye şüpheyle yaklaşırken, muhalif kesim yine sadece lafa sarılacak. hiç "ya ben de şunu yapayım bu ülke için." demeyecek. sürekli eleştiri yapıp, çeneden başka bir işe yaramayacak. vatandaşlık görevini oy olarak görecek. bir de ekleyelim: eleştiri. muhaliflerin vatandaşlık görevi konuşmak ve oy vermek.

    iktidarı indirmenin tek yolu dolar değil. doların ucu bütün ülkeye dokunuyor. üniversite okuyan öğrenciye dokunuyor, işçiye dokunuyor; eldeki para bir anda uçup gidiyor; markete, yiyeceğe, içeceğe dokunuyor.

    eğer cahillikten kurtulup burnunuzun dibindeki suriye iç savaşı'nı takip ediyor olsanız, ekonomi ile iktidar indirmeye kalkmazsınız. mevcut yönetimin suriye politikası direkt bu ülke için tehlikelidir ve halk eğer suriye iç savaşı'nı biliyor olsa zaten yönetim başta kalamaz. ekonomi ile kişi indirip sevineceksiniz ama hiçbir şeyin değişmediğini gördüğünüzde yeniden muhalefet tarafına geçip, elinizdeki klavyeler ile ekşi sözlük'e, twitter'a "sıkıldık, bunaldık, tamam" yazmaya devam edeceksiniz. o da gidecek, diğeri gelecek. onu da indirmek için uğraşacaksınız. hep isimler değişecek, siz aynı kalacaksınız ama sorgulamayacaksınız neden böyle oluyor diye. sorunun aslında halk kaynaklı olduğunu göremeyeceksiniz. sorunun hep başkasından bekleyip, tembel olan halktan dolayı olduğunu göremeyeceksiniz. sorunun cahil, kendini geliştirmeyen halk (imkan yok olayını geçin, herkesin elinde telefon var bugün) olduğunu göremeyeceksiniz.

    ekonomi çöktü. bu size dokunmuyor ya, mutlu olabilirsiniz. sadece bekleyin.

    son olarak bu yazıyı sonuna kadar okuyanlar benim tarafımın akp veya erdoğan olmadığını anlamıştır fakat alta entry girilirse, entrylere dikkat ediniz. beni neyle suçlayacaklarına bakınız. 15 cümle okumaktan aciz kişileri iyi seçiniz.
43 entry daha
hesabın var mı? giriş yap