719 entry daha
  • türk solunun en büyük hatası; şu ana kadar sıradan vatandaşına bir türk sol tanımı yapmamış olmasıdır.. ve çeşitli etkenler yüzünden sol kavramının baya bi sulandırılmaya maruz bırakılmasına izin verilmiş olmasındandır.

    12 eylülden sonrası türk toplumunun sol diyince aklına gelen, kan kırmızısı fon üstüne sarı yazılmış kısaltma dernek, sendika, platform, parti isim ve amblemleridir.

    halk anlamıyor kardeşim. o filamaları halen pkk bayrağı sanıyor adam..

    korkuyor, çekiniyor, anarşikler, vatan hainleri filan diyor. diyor ha diyor.

    peki sağ ve kirli sermaye kavramların içini bosaltıyor. sizler bile bile neden anlaşılmamaya çalışıyorsunuz? evet 80 sonrası milletin genetiğini fena bozdukları dogru. atıyorum fransa'da sosyalist parti iktidara gelebiliyorken, bizde oyu yüzde bir bile değil. tamam yüzde on barajından da kaynaklı kabul ama, cem uzan gibi biri bile az kalsın kabinesini kuruyordu.

    birde yüksek oktavlı sloganlar atan bakımsız gençlerin imajlarını biraz düzeltmek gerekiyor. hoş üniversite de 4 yıl hobi olsun diye solculuk oynayıp askerden sonra bir amerikan şirketine girip evlenip çoluk çocuğa karışmak klasik bir davranış kalıbı.

    sadece halayla da olmaz bu işler. örgütlemek için bütün halkın içine girilmeli. zeybek de oynanmalı, kazaska da, erzurum barı da. kalıplaşmış imgeler, patron yanı toplum mühendisleriyle milletin zihninde yargısız infaz kavramlara dönüştürülüyor.

    bu arada yeri gelmişken, solun içine girmiş ilkel feodaliteye de sokmak gerek afedersin. bırakın artık şark köşesi, kilim, köy sofrası, tülbentli teyze edebiyatını. devrim şehirde oldu arkadaşım ingiltere'de fransa'da. halen köy imgelerinde pinekliyorsunuz.

    zamanında köy enstitüleri, halk evleri ile, büyük bir aydınlanma yaşanmış, kendi çıkarını değil, toplumun menfaatlerini düşünen, bilgili yaratıcı, gözüpek, yurtsever kadrolar yetişmiş, dünya çağdaş kültürüyle anadolu harmanlanmaya başlamış bir devre var.

    geldiğimiz noktada, piyano çalan, nota okuyabilen, tango yapabilen insan kalitesinden, bir spastiğin bile hemen öğrenip oynayabileceği halaya dönüş yaptırılmışız. halaya düşman değiliz tabi ki ama nedense " sol"un sabit ritüeller içine hapsedilmiş olduğunu düşünüyorum. algıları kırmak atomu parçalamaktan zordur. şimdi başlansa bı otuz yıl gerekir.. yeni yöntemler bulmalısınız,bulmalıyız.

    birde bana göre, sol ; yıllarca kürtçülük yapan ayrılıkçıları saklayan bir şemsiye görevi yaptı. sol bukalemundan hallice bir güruhun eline geçmiş durumda. meydan böyle boş bırakılınca o boşluğa icabında pkk sempatizanlarını geçtim daeş'in bile sızabileceğine inanırım.

    sosyalist enternasyonal'e üye olan chp, bunla ilgili çalıştaylar, neller yapsa, solu anlatıp tabana yaymanın çaresini arasa olmaz mıydı bunca yıl? büyük devrimci uğur mumcu yok edildikten sonra her şey bitti mi?

    80 darbesinden sonra, sol kavraminın, sosyalizmin vs öcü olmadığını ve solculukla atatürkçülüğün birbirini tamamlayan unsurlar olduğunu bir türlü millete anlatamadılar. anlatamayınca da; asıl amerikancı liberal sağ iktidarlar tümör gibi yayılınca, yok sen kemalistsin, yok sen koministsin yok sosyalist yok maocusun algılarıyla böl parçala yönet taktikleriyle parça parça ettiler toplumcu felsefeyi.

    olaya sürekli sınıfsal pencereden bakan, kendisini komünist olarak tanımlayanlara da şunu diyeyim. dünyayı ve türkiye'yi algılıyorsanız eğer bugünden yarına bu ivmeyle istediğiniz ekonomik sistem değişikliğine gidilmeyecegini görüyor olmalısınız. şeriat isteyen adamın komünizm isteyen adamdan ütopik farkı var mı? ha ben de isterim insanlar eşit olsun, eğitimli kaliteli üretken pırıl pırıl, özverili nesiller gelsin. bunun için halk bilmeli. kaldı ki elin oğlu endüstri 4 diyor. işçinin yapacağı işi robotlara yaptırmayı planlıyor. dünya nereye evrilir, yeni iş kolları mı yaratılır? bunlar var var oğlu var. belki küresel çapta bir isyan da mümkündür. halkı eğitimli ülkeler var. dünya dönüyor herşey dönüşüyor. birşeyler değişmeli..
1246 entry daha
hesabın var mı? giriş yap