10 entry daha
  • bu oyunda geçirdiğim saatlerin özeti şudur: türkiyeyken önce kendimi endüstriyelleşmeye verdikten sonra 1940 gibi iran ı tamamen ele geçirdim (özellikle abadan a dikkat). aynı zamanda almanya sovyetleri tamamen yenmeye yakınken iran üzerinden sovyetlere ait aşgabat, semerkant, taşkent gibi önemli şehirleri ele geçirdim. iran ı alınca ingilizlerle komşu olduk, iyi geçinip, almanlarla bu dakikada müttefik olmadım. 1942 gibi sovyetler tarihten benim de katkılarımla tamamen silindi. bu andan itibaren biraz büyümeye önem verdim. doğal kaynakları yönetim, fabrika yapma (her 20 fabrikada bir teknoloji takımı kazanacaksınız). daha sonra suriyede bulunan vichy nin fransa'sına almanya nın garantörlüğü kalktıktan sonra saldırdım. zaten adamların diğer toprakları çok uzakta size kadar gelemezler, güneye golan tepelerine kadar aldım. bu sayede şam gibi çok önemli bir şehrin sahibi oldum. bu arada ingilizlerle komşu topraklara dikkat, birlikleri sınırlarda hazır tutarak, her ne kadar olası bir savaşta şansınız yoksa da ben hazırım dedim.

    şimdi batılılaşma zamanı. bulgaristan kolay lokma gibi gözüktü. bulgaristan ı kolayca yok edip, endüstrisine kondum. şimdi hedefte tabii ki yunanistan var. yunanistan da artık bu kadar gelişmiş ve endüstriyelleşmiş türkiye karşısında tutunamazdı...ege artık türk gölü.

    birlikleri yeniledim, fabrika kapasitesi arttı dolayısıyla bunlar askeri harcamalar yapmaya itti beni, doğal olarak da elimdeki bu askerleri kullanmak istedim.

    yıl 1946 olmuştu. sovyetlerin tamemen yok edilmesiyle almanyanın buralardaki endüstriyi ele geçirmesi sonucu almanya çok güçlendi ve oyunda zafer puanlarında açık ara öndeydi. bana en mantıklı gelen hareket şuydu; oyun 1947 aralık da biteceğinden 1946 ortası ingilizlere savaş açmak. böylece almanyayla müttefik olacaktık. riske girip doğuda ingilizlerle komşu olduğum taraftan savaşı başlattım. daha sonra batıda yugoslavyaya savaş ilan ettim. zaten ingilizlere savaş açar açmaz almanya size sovyetlerin yıkımına katkılarınızdan dolayı sempatik bakıyor, direk müttefiklik teklif etti. alman ve italyan birliklerini de kontrol ederek yugoslavyanın işini bitirin.

    tabii bu arada diğer tarafta ingilizlere karşı tutunmaya çalıştım. toprak kaybettik ancak, bütün avrupa kıtasının adalar* hariç axis lerde olması dolayısıyla italyanın ve almanyanın önemli birliklerini gaziantep e kaydırdım. musul'u kerkük'ü bütün ırak ı ingilizlere karşı ele geçirdim, türkiye topraklarına kattım....ve oyun bitti.

    sonuç olarak: yunanistan, bulgaristan, yugoslavyanın bir bölümü, ırak, fransızların elinde olan suriyeyi almış oldum. ayrıca doğuda önemli başlıca türk şehirleri elimdeydi. savaşı(oyunu) axis üyesi olarak kazandım. yani almanya yenilince biz de yenilmiş sayıldık durumunun tam tersi gerçekleşti.

    bu arada, normandiya çıkarması gerçekleşmedi.

    bir iki de küçük not: teknolojik gelişmelerde öncelikle kara birliklerinizin organizasyon düzeyini arttıracak şeylere öncelik verin. yönetim biçiminizi rahatça savaş ilan etmek için otoritere yaklaştırın. ve son olarak “dengelere” dikkat.

    *
59 entry daha
hesabın var mı? giriş yap