2271 entry daha
  • size, ilk denemede rahat bir kalkış vadediyorum. (evet doğru yazılışı budur.)

    öncelikle, size araba kullanmayı öğretenlerin en büyük hatası; "ayağını debriyajdan tam kaldırırken gaza basacaksın" demeleridir. bakın bunu diyen düşüncesizdir. dombilidir, taocudur.

    esas yapılması gereken şudur:

    -düz zemindesiniz. el frenini indirdiniz, vitesi boşa aldınız, arabayı çalıştırdınız.
    -debriyaja bastınız, vitesi 1 konumuna aldınız. (burada debriyaja basarken sol topuğunuz yere bassın ki debriyajdan kaldıracağınız zaman gücünüzü ayarlayabilesiniz.)
    -sol ayağınız hala debriyajda. sağ ayağınızla gaz pedalını yavaş yavaş ittirmeye başlayın. gözünüz devir saatinde olsun. hani şu 0-1-2-3-4-5-6-7 yazan saat.
    -siz gaz pedalını ittirdikçe, ibrenin yükseldiğini göreceksiniz. bunu 3000 devire, yani 3 yazan rakama sabitlemeye çalışın. hafif geçebilir 3'ü, o civarda dursun yeter. 3000 devir civarında basılı kalsın ayağınız. 6000 devire kadar basmadığınız müddetçe araca bir zarar gelmez rahat olun. bu arabayı siz gaza basın diye yaptılar. saçma salak "bağırtma bak motoru yakarsın, çok bağırttın başımıza patates yağacak" diyenlere aldırmayın. gücünüz yetiyorsa dövün. ben makine resim konstrüksiyon teknikeriyim, en çok bana soracaksınız, rahat olun. basın gaza, bağırmasından korkmayın.
    -biraz uğraştıktan sonra deviri 3000 civarına sabitlediniz. sol ayak hala debriyajda, sağ ayak gazda sabit duruyor.
    -şimdiiiii sol ayağınızı debriyajdan yavaaş yavaş çekin. topuğunuz yerde olduğu için ayağınızın ucunu hafiften kaldırarak gücünüzü ayarlayabileceksiniz zaten. yavaş yavaş. hah öyle.
    -bu nokta çok önemli; sağ ayağı unutup gazdan çekmeyin. yani sağı 3 bin devir civarına sabitledikten sonra o ayak sabit kalacak orada.
    -yavaşça debriyajdan kaldırırken göreceksiniz ki siz debriyajdan ne kadar çekerseniz, araç o kadar hızlı gidiyor. yani kalkışta gazla ayarlanmaz hız. debriyajla ayarlanır. bunu öğrendiniz. aracı istediğiniz yavaşlıkta, milim milim hareket ettirebildiğinizi göreceksiniz.
    -sağ ayak gazda sabit hala. araç hareket ediyor. sol ayağınızı debriyajdan yavaşça tamamen kaldırıp kenara koyabilirsiniz.

    dipnot: tekrar söylüyorum, sağ ayağı sabit tutmayı unutup gazdan çekmeyin. araba kaçmaz bir yere. gaza basmaktan korkmayın. bu kalkışı 5-10 kez denediğinizde, o çokça duyduğunuz "debriyajın kavrama noktası", aklınıza otomatik olarak kayededilmiş olacak zaten. emniyet kemerinizi takmayı alışkanlık haline getirmeyi unutmayın. afiyet olsun.
1316 entry daha
hesabın var mı? giriş yap