7 entry daha
  • okuduğunu anlamayan bir yazar. vegan olmayanlara hakaret etmediğini iddia ediyor, her yazdığında hakaretler havada uçuşuyor. anti-veganlar da vegan olmayan insanlardır. illa böyle ayıracaksan bunu her hakaret ettiğin yazının başında yazacaksın, sonra böyle düzeltmek zorunda kalma.

    nick altı tartışmalarının uzamasını desteklemiyorum, bu prensipten ötürü yukarıdaki yazıyı baştan aşağı çürüterek yazıyı uzatmayacağım, zaten zor bir olay değil benim için, daha önce 50 defa veganların yazdıklarını çeşitli platformlarda çürüttüm, benim için çocuk oyuncağıdır. bu yazdığıma buradan yanıt gelse bile devamını getirmeyeceğim. onun yerine başlıca değinilen birkaç probleme ışık tutacağım.

    1-) yazdıklarımda 1 gram bile saptırma, manipülasyon, şaşırtma vs bulunmuyor. illa saptıran birisi varsa bu yazarın kendisidir.

    verdiğim iq araştırmasını eğer düzgün okusaydı, vegan beslenmenin iq'yu ne kadar olumsuz etkilediğini anlardı. çocukken iq'su, diğer çocuklara kıyasla daha yüksek olan çocuklar, büyüdükleri zaman vejetaryen (veji+vegan) eğilimler gösteriyor. bu yetişkinleri incelediğimiz zaman vejetaryenlerin iq ortalaması en yüksek, hepçiller ortada, veganlar en düşük çıkıyor. yani veganlar en başta hepçillerden zaten zekilerdi, ama vegan beslenme sonucu sıralamada geriye düştüler. makale gayet de vegan beslenmenin iq'yu olumsuz etkilediğini gösteriyor.

    şimdi makale bas bas bunu bağırırken, ben ne manipülasyonu yaptım acaba? hiçbir şey. ha, sadece 9 veganın teste girmesi işine gelmeyebilir, bu tamamen yazarın kendi problemi. 1000 kişi gelseydi bile sonuçlar değişmeyecekti ve yazar yine inatla reddetmeye devam edecekti. beni ilgilendiren bir problem yok.

    evrim konusunda manipülasyon yaptığımı da iddia ediyor, gülünüz geçiniz efendim. verdiğim makale evrimsel süreçte pişirilmiş etin beyini nasıl büyüttüğü ile alakalıdır, bunun dışında hiçbir şey anlatmıyor. aynı vegan olan insanlar, bu beyin büyümesinin nişasta sayesinde gerçekliştiğini iddia edecek kadar inatçılar, kendilerinin iddiasını ispatlayan kayda değer hiçbir makale de yoktur. o verdiğim link, muhtemel bir ''beyini nişata büyütür bikere'' tepkisine karşı bir önemli, lakin bu tür önlemler pek işe aramıyor gördüğüm kadarı ile.

    2-) biyoloji bilgimin kısıtlı olduğunu iddia eden yazar, insan vücudunun vegan beslenmeye uygun olmadığını bilmiyor galiba, komik, sadece komik... ancak ek gıdalar, takviyeler, haplar vs ile zorlama bir şekilde hayatınızı devam ettirebilirsiniz. eğer ki bu çok bilgin arkadaş hayvanlardan tanrılara sapiens'in sadece başını bile okumuş olsaydı, en başta tarım devriminin insanlar için ne kadar saçma bir iş olduğunu bilirdi. o yüzden bo konuda çok iddialı olmamasını tavsiye ediyorum.

    ben, dünya sağlık örgütünün vegan beslenme raporunu okumuş bir insanım. raporun her bir detayını okudum, öyle ''belgeler var belgeler'' demedim, açtım belgeleri okudum. eğer arkadaş verdiği referansları okuma alışkanlığı edinirse, vegan beslenmenin aslında ip cambazlığından farkı olmadığını anlar. benim de derdim bu zaten. haplarla, takviyelerle, durmadan kontrollerle sürdürülen sentetik, zorlama, yapay bir hayat... eğer takviyeler olmadan vegan beslenme hayatınızı devam ettirebileceğinizi iddia ediyorsanız, sizi aksini itiraf eden veganlara yönlendirebilirim.
4 entry daha
hesabın var mı? giriş yap