5 entry daha
  • " mühür nereye basılmalı?

    önemli bir başka konu da oy pusulasında mührün nereye basılacağıdır. milletvekilliği için ysk tarafından örnek oy pusulaları hazırlandı ( http://www.ysk.gov.tr/…oy-pusulasi-sablonlari/77723 ). ama bu örneklerde bağımsız adaylar gösterilmiyor. bağımsız adaylar pusulanın sonunda parti kutularından sonra, her bağımsız aday için bir kutu içinde, mühür yuvarlağı ile adı ve soyadı yazmak suretiyle yer alacak. bağımsız adaya oy vereceklerin yalnızca bu yuvarlağa mühür basması gerekiyor. kutu dışına basılan, farklı yerlere birden fazla basılan, hem bir partiye ya da ittifak kutusuna hem de bağımsız adaya basılan mühür oy pusulasının geçersiz sayılmasına neden olacak.

    cumhurbaşkanlığı pusulasında dikkat edilecekler

    cumhurbaşkanlığı adaylığı pusulasında ise birden çok adaya vurulan iki ya da daha fazla mühür ya da hiç mühür vurulmaması pusulayı geçersiz hale getirecek. bu pusulada yapılacak yukarıda 2 ve/veya 3’ncü maddelerde örneklediğimiz işlemler milletvekili adaylığı oy pusulasını da riske atabilecek.

    baştan sona tüm oy sürecinin denetimi önemli

    sandık başında oy kullanma sırasında yapılacak denetimin zarfların açılması, oy pusulalarının tasnif ve sayılması, tutanağa geçirilmesi; sandık bazında sonuçların izlenmesi; oy pusulası, zarf ve tutanakların ilçe seçim kurullarına taşınması, sonuçları birleştirme işlemleri dahil her alana yayılması gerekir.

    seçim, seçmen tarafından sandığa atılan “bir oy”un baştan sona tüm işlemleridir ve aynı zamanda da o “bir oy”un baştan sona, seçim takviminin işlemesinden sonuçların birleştirilmesi ve ilanına kadar kontrolüdür. iradenin sonucu ancak bu söz ve karar sahipliğiyle ortaya çıkabilir, iradeye müdahale de bu söz ve karar sahipliğiyle önlenebilir.

    en etkili denetimin “toplumsal denetim” olduğunun unutulmaması, genel oy hakkını kazanma dahil tüm hak mücadelelerinin anlam ve önemini de tarihsel ilerleme içinde geçmişten geleceğe taşıyacaktır. "

    http://haber.sol.org.tr/…basinda-ozel-dikkat-240678
1 entry daha
hesabın var mı? giriş yap