• oy vermeden önceki gün kendinize vakit ayırın dinlenin, politika yapmayın. oy verme günü erken yatın.sabah kahvaltıda hafif şeyler yiyin. oy verme sırasında şeker bulundurun. işaretlemeye emin olduğunuz bölümden başlayın (tercihen başkanlık). sonucu çok önemsemeyin, hayat devam edecek.
  • ilk defa uygulanacak ittifaklar nedeniyle teknik olarak öncekileden farklı olacak seçim için gerekli bilgileri içermesi beklenen başlıktır.
    iki ayrı oy pusulası olacak ve aynı zarfa koyulacak olması önemli bir ayrıntı.
    ittifak partilerinden birine veya ittifaka oy verilebilecek olması diğer bir ayrıntı.
    bu ayrıntılar nedeniyle geçersiz oy sayısının fazla olması kuvvetle muhtemel olduğundan dolayı her zamankinden fazla dikkat etnek gerekir. eş dost muhabbetlerinde gündeme almakta fayda var.
  • tavrimizi net göstermek icin ampul gordumuz yerine altina ustene yanina allah ne verdiyse ya hak diyip 8 10 kere basıyoruz
  • " mühür nereye basılmalı?

    önemli bir başka konu da oy pusulasında mührün nereye basılacağıdır. milletvekilliği için ysk tarafından örnek oy pusulaları hazırlandı ( http://www.ysk.gov.tr/…oy-pusulasi-sablonlari/77723 ). ama bu örneklerde bağımsız adaylar gösterilmiyor. bağımsız adaylar pusulanın sonunda parti kutularından sonra, her bağımsız aday için bir kutu içinde, mühür yuvarlağı ile adı ve soyadı yazmak suretiyle yer alacak. bağımsız adaya oy vereceklerin yalnızca bu yuvarlağa mühür basması gerekiyor. kutu dışına basılan, farklı yerlere birden fazla basılan, hem bir partiye ya da ittifak kutusuna hem de bağımsız adaya basılan mühür oy pusulasının geçersiz sayılmasına neden olacak.

    cumhurbaşkanlığı pusulasında dikkat edilecekler

    cumhurbaşkanlığı adaylığı pusulasında ise birden çok adaya vurulan iki ya da daha fazla mühür ya da hiç mühür vurulmaması pusulayı geçersiz hale getirecek. bu pusulada yapılacak yukarıda 2 ve/veya 3’ncü maddelerde örneklediğimiz işlemler milletvekili adaylığı oy pusulasını da riske atabilecek.

    baştan sona tüm oy sürecinin denetimi önemli

    sandık başında oy kullanma sırasında yapılacak denetimin zarfların açılması, oy pusulalarının tasnif ve sayılması, tutanağa geçirilmesi; sandık bazında sonuçların izlenmesi; oy pusulası, zarf ve tutanakların ilçe seçim kurullarına taşınması, sonuçları birleştirme işlemleri dahil her alana yayılması gerekir.

    seçim, seçmen tarafından sandığa atılan “bir oy”un baştan sona tüm işlemleridir ve aynı zamanda da o “bir oy”un baştan sona, seçim takviminin işlemesinden sonuçların birleştirilmesi ve ilanına kadar kontrolüdür. iradenin sonucu ancak bu söz ve karar sahipliğiyle ortaya çıkabilir, iradeye müdahale de bu söz ve karar sahipliğiyle önlenebilir.

    en etkili denetimin “toplumsal denetim” olduğunun unutulmaması, genel oy hakkını kazanma dahil tüm hak mücadelelerinin anlam ve önemini de tarihsel ilerleme içinde geçmişten geleceğe taşıyacaktır. "

    http://haber.sol.org.tr/…basinda-ozel-dikkat-240678
  • - verdiğiniz oyla duygusal bağ kurmayın. stratejik davranın. oyunuzun esiri olmayın. oy verdiğiniz kişiyi seçim sonrasında (özellikle kazanırsa) eleştirmeye hazır olun.

    - artıları eksileri tartın. bunu yaparken asgari düzeyde gerçekçi olmaya çalışın. duygularınızın manipüle edilmesine izin vermeyin.

    - sizi temsil edecek kişiyi aramayın, kahraman aramayın, kurtarıcı aramayın, adayla özdeşlik kurmayın, aksine yabancılaşma sürecine girin. toplumla birlikte en iyi yaşayacağınız ihtimali arayın. kutuplaşmaları değil, ortak paydaları bulun.
  • verin kurulun.
  • 1-oy verme islemini son saatlere birakmayın
    2- kodlama hatasi yapmayin.
    3- açık oy vb. ucuz partizanliklar yapmayin
    4- sıra kavgası yapmayın, bu ağir köylülüktür
    5- cok fazla önemsemeyin, siyasetcilerin gazina gelmeyin
    6- boykot ve gecersiz oyun da bir seçim olduğunu unutmayın
hesabın var mı? giriş yap