2 entry daha
  • dr.hooke un kendiside mekanik dehası da matematik yeteneği sayesinde bir bilimsel enerji ve yaratıcılık harikasıdır.hooke geliştirdiği birleşik mikroskopun yanı sıra böceklerin ve canlıların daha önce görülmemiş yapılarının çizimlerinede ayrıntılı günlüğünde yer vermiştir.bunların en ünlüsü mavra direği kalınlığında bir saç teline yapışmış bir bitin resmidir.
    hooke sineklerin kanat çırpma frekansını ses perdesinden yola çıkarak doğru olarak saptar.
    fosilleri soyu tükenmiş hayvan kalıntıları ve izleri olarak yorumlayan ilk bilimadamı yane fosil bilimin fikir babasıdır.
    anemometre termometre nem ölçer ve baromotre nin geliştirilmesini sağlar.(icaadı kullanılır hale getirir.).asistanlık yaptığı boylea göre gazların yanma teorisi ne daha akılcı çözümler getirir. havanın özünde havayla karışmış bir maddenin varlığı ileri sürer.bu maddenin havanın ciğerde özümsenme özelliğiyle özleştirilebilceğini savunur.tutuşma ve nefes için gerekli olarak tüketilen; havada sınırlı oranda bulunan bir madde;kimyasal etkinliği olan bir gaz karışımı kavramıyla bilmeden oksijeni tanımlar.
    o dönemde bu parlak fikirleri pek rabet görmez çünkü insanlar (bkz: flojiston) saçmalığını benimsemektedirler..(hani şu eksi ağırlıklı yanıcı madde...pöh)
    hooke 'un fikirlerinin bir çoğu neredeyse görmezden gelinir.bilim tarihinin en ilginç en amlamsız olayı hooke' un açıkça ifade ettiği bir çok tanımın bilerek ve istenilerek tam 300 yıl boyunca unutulmasıdır.
    bunun altında sir isaac newtonun ölesiye nefreti yatmaktadır.
    kitaplarında hooke referans göstermekten çekinmeyen newton ; robert hooke 'un (bkz: royal society) de ki başkanlığını reddeder.ve onu şöhretten düşürmek için elinden gelini yapar.
    "sir isaac newton'un duygusal tuhaflıkları aşırı şüpheciliği kıskançlığı,yoğun rekabet ve ve düşmanlığının modern tıbtaki karşılığı ileri derecede nevrozdur" tanımı tarafıma değil neurolog oliver sacksa aittir.

    hooke da en az newton kadar çalışkandır.hatta bu iki bilim adamının az uyuması, obsessed şekilde çalışmaları ve hiç durmayan zihin faliyetleri genelde birbirlerine karıştırılır.
    hooke'un unutulmasının altında yatan neden ayak oyunlarının yanı sıra ; bilimin hazırlıklı olmadığı erken doğumdur.sözyledikleri ve düşündükleri şaşırtıcı ve çarpıcı olan hooke bunu aslında yanlış çağda yanlış insanlara söylemektedir.
    hooke un bilim adamlığının yanı sıra ; vasatın üstünde bir ressamlık ve mimarlık kabiliyetide vardır.
    scotland'ın hali hazırdaki göz bebeği mortague house ve londranın bethlem hastanesinin yanı sırathe royal school of physiciansın çizimleri mimar kimliğine bürünmüş bu dahinin elinden çıkar.
    robert hooke hakkında son sözüm ve editvari temennim odur ki gün gelecek itibarlar ait olanlara da teslim edilecektir.
24 entry daha
hesabın var mı? giriş yap