5 entry daha
  • bu konudaki en güzel tanımlamayı sevgili ender aysever, bu roman o kız okusun diye yazıldı adlı romanında yapmıştı: türkiye'de yaşayan, türkçe adlar almak zorunda kalan, ama aile/cemaat içerisinde kendine özel adı ve yaşamı olan; yahudiliğini, çevresini, arkadaş ve akrabalarını bir sır gibi saklayan, her zaman dikkatli, ölçülü; ama, bir o kadar da cesur, kendine has ve biraz da utangaç bir mizaca sahip --genellikle-- güzel kadınlardır.

    cinsiyet haricindeki bu özelliklerin çoğu yahudi erkeklerinde de var... onların kendilerine ait dünyasına, yahudi olmayanlar giremiyor. bir tür çember gibi; yahudi olmayan, ne kadar sevilirse sevilsin, o çemberin hep dışında kalıyor. biraz depresif, biraz anlaşılması zor, ama 5000 yılın acılarının, ölümlerin ve sürgünlerin getirdiği bir tür "mantık".

    yahudi bir kızı veya erkeği severseniz, o dışlanmışlığı, asla içerisinde olamayacağınız, olsanız da kabul görmeyeceğiniz bir dünyanın varlığını kolay kolay anlayamıyor ve kabul edemiyorsunuz.

    siyonistleri ve ultra dinci diğer manyak yahudi topluluklarını/tarikatlerini es geçiyorum; yahudiler, bu dünyanın olmazsa olmaz renkerinden. o çemberi de görmezden geliniz, diyorum.
1 entry daha
hesabın var mı? giriş yap