15 entry daha
  • memleketinde, büyüdüğü topraklarda -zamanında- çok ciddi bir ayı popülasyonu olan şahsımın bu konuda bir iki bilgisi var. yılların avcısı olan insanların, yaşlıların ve köylülerin anılarının ve kendi araştırmalarımın sonucunu buraya yazarak bu "sorunsalı" çözmeyi kendime vazife biliyorum.

    *ormanlık alanda yürüyorsunuz ve birden ileride ayı gördünüz;

    tek yol

    *eğer silahınız varsa (minigun olmadığını kabul ediyorum);

    silahı bırakın (yük olmasın), çünkü ayıya bir şey yapamazsınız ve tek çıkar yolunuz

    *ayı her zaman saldıracak diye bir şey yok. saldırmak konusunda çekingen davranmazlar evet ama yine de bu hayvanlar bizler gibi zevk için saldırmazlar, öldürmezler. bulaşmaya genelde isteksizlerdir ama istisnalar vardır. ama sizin hızlıca ve ses yapmadan oradan kaçmanız farz; ne yapacağı belli olmaz.

    *oldu diyelim ve yetişkin bir ayı değil, yavru bir ayı gördünüz;

    :( :( :(

    işin şakası yok yani arkadaşlar. ayılar yavrusu varsa veya açsa ya da çifleşme dönemindeyse saldırmaya çok yatkın olur. çok iyi yüzücü, tırmanıcı ve koşucu olabilen ayılar her yıl binlerce insanı öldürmekte. çok profesyonel geçinen avcılar bana ayının sadece boynunun sol alt çaprazından (orada yağ kütlesi nispeten zayıf olduğu için), dört ayağının üstündeyken vurulduğu taktirde (etkili, yüksek kalibreli bir tüfekle) ancak öldürülebileceğini söylediler. anatomi bilen arkadaşlar bahsi geçen yere giren bir merminin kalbe gideceğini anlamışlardır. ki yüzlerce kiloluk bir ayı size koşarken sakin kalıp, o kadar iyi nişan alabiliyorsanız bordo bereli olun...

    sosyal mesaj: hayvanların yaşam alanı kalmadı desek yalan olmaz. orman yangınları, kesilen ağaçlar, piknik alanı yapılan doğal ortamlar derken bu hayvanların hem avları azalıyor, hem yaşam alanları kısıtlanıyor. zaten bir kaç on yıl içinde ayı kalmayacak topraklarımızda. memleketimin ormanlarında sürüler halinde gezen geyikler ve kurtlar artık sadece bir efsane... ayıların sayısı azaldı ve belki tükenme noktasında. tilkiler tavuk çalabildikleri kadar yaşıyorlar, domuzlar artık sayıca çok az, tavşan zaten kalmadı... kekliklerin çoğu avlandı... başka türle yaşam alanı kesiştiği taktirde ne yapılmalı sorunsalını galiba onların düşünmesi daha mantıklı.

    yazıktır!
99 entry daha
hesabın var mı? giriş yap